Per Bakke og Ragnhild Rekvig kikker på den nyfødte jenta i barnesengen. Babyklærne hun har på seg fikk de levert på sykehuset fra en venninne. Ullsokkene har mormor strikket. Alt paret hadde kjøpt inn til babyen forsvant i flammene.

- Vi var midt i en etableringsfase. Vi hadde fått kjøpt inn alt vi trengte til barnet, men Ragnhild hadde ikke engang rukket å endre adresse til huset på Sjøtun, forteller Per Bakke.

FØLG ITROMSØ PÅ FACEBOOK

Våknet av røyk

Natt til lørdag lå Per og sov på loftet, mens Ragnhild var i første etasje. Det var to uker til termindatoen, 11. februar.

Like før klokken 03.00 kjenner hun murringer i magen og ringer fødeavdelingen på sykehuset. Hun får beskjed om å se an situasjonen i noen timer.

Kort tid senere våkner Per av at det svir i nesen. Han slår opp øynene, men ser ingenting. Loftet er fullt av røyk.

- Jeg kom meg på beina og stupte ned i gangen, forteller han.

De to forsøkte å redde med seg det de kunne før de kom seg ut av huset.

Mistet alt

- Vi løp rundt som hodeløse høns for å prøve å få med oss noe. Jeg løp inn og ut av huset i en nattshorts, og fikk til slutt tatt på meg en av Pers stillongser og noen støvler, forteller Ragnhild.

De to fikk med seg noen malerier som Ragnhild hadde malt, mens resten ble tatt av flammene.

- Det verste er alle tingene med affeksjonsverdi. Vi hadde blant annet hentet fram mine gamle babyklær som hun skulle arve, men alt ble borte.

Ragnhild ringte politiet, som satte henne videre til det lokale brannkorpset. De kjørte til en nabo, og der ble de plukket opp av en ambulanse og kjørt til UNN.

- Her har vi vært siden, sier Per.

Nybakte foreldre

Ragnhild hadde nemlig rett da hun mistenkte at fødselen kunne være i gang. Søndag kveld ble hun mamma for første gang.

- Hun vet heldigvis ikke hvor dramatisk ankomsten hennes ble, sier Per og ser ned på datteren.

- Da vi kom til sykehuset, tenkte jeg bare at jeg måtte legge brannen til side. Nå var det fødsel som sto for tur, sier han.

Da Ragnhild fikk epidural og riene roet seg, kom imidlertid de fortvilte tankene snikende hos Per. Han visste at huset var overtent.

Søndag kveld kom den lille jenta deres. Hun skal sannsynligvis hete Vilja, forteller Ragnhild.

Bar bakke

Den lille familien har knapt noe mer enn hva de står og går i. Huset på Sjøtun brant ned til grunnen.

- Vi lever i et vakuum nå, og alt fokuset ligger på babyen, sier Per.

- Fortvilelsen kommer i bølger. Det er en utrolig vanskelig situasjon, og vi vet ikke helt hvordan vi skal gripe ting an, forteller Ragnhild.

De har ennå ikke vært på branntomta, men de vet at det ikke er noe igjen.

- Vi har ingenting. Vi fikk ikke med oss legitimasjon engang, sier Per Bakke.

Blandede følelser

Helgen har vært definisjonen av blandede følelser for familien. De har mistet alt de eide og har samtidig fått oppleve det største i livet.

- Det er mye negativt rundt oss nå, men vi vil ikke fokusere på det. Vi har fått en nydelig jente, og hun er lyspunktet vårt nå, sier Per.

Det tok ikke mange timer før venner og familie begynte å samle inn klær og ting for å hjelpe den lille familien i gang igjen.

- Vi har fått masse hjelp fra folk rundt oss, og jeg er utrolig takknemlig for alt vi har fått av klær og utstyr, og ikke minst for alle gode tanker og ord, sier Ragnhild Rekvig.

Vil tilbake

De tre blir sannsynligvis på sykehuset til slutten av uken. Planen videre er å leie en av leilighetene på Sjøtun brygge fram tide har fått et nytt hus på plass.

- Vi får tak over hodet, og vi har fantastiske folk rundt oss som hjelper til. Nå må vi bare se fremover. Mye er borte, men vi må bare gjøre det beste ut av situasjonen slik den har blitt. Alt ordner seg nok etter hvert, sier Per.

De to vil bygge et nytt hus på Sjøtun, og har vært i kontakt med forsikringsselskapet som har lovet å sette alle kluter til for å hjelpe familien.

- Men det er ingen tvil om at det er en helt surrealistisk situasjon. En kompis sa at vi ikke eide nålen i veggen. Jeg måtte bare si at vi ikke eier noen vegg å sette nålen i heller. Det er så surrealistisk at det nesten blir komisk, sier den nybakte faren og humrer.

BABYLYKKE: Ragnhild Rekvig (35) og Per Bakke (46) ble søndag kveld foreldre til en liten jente. Fødselen var i gang da huset deres begynte å brenne.
MISTET ALT: Familien mistet alt de eide da huset deres på Sjøtun brant ned til grunnen. Foto: Privat