– Mitt liv har ikke vært noen dans på roser. Jeg har selv opplevd ting som har formet meg. Alle møter negative eller vanskelige ting en eller annen gang i livet. Jeg blir derfor forbannet og provosert av folk som dømmer andre mennesker uten noe form for innsikt i deres situasjon, sier Kate Eines.

Til tross for at 31-åringen både er fulltidsstudent og alenemor for en 4-åring, startet hun for halvannet år siden opp en Tromsøavdeling av organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe». Pågangen har vært enorm.

Her kan du lese om de andre finalistene til Årets tromsøværing!

– Denne uka har det eksplodert. Nå er det mellom 40 og 45 familier som trenger hjelp til jul. Jeg regner med at dette tallet blir enda høyere den neste uka, forklarer Eines.

Skjult fattigdom

Selv om Eines har flere frivillige rundt seg som hjelper til med ulike arbeidsoppgaver, faller det meste av jobben på henne selv. Til tross for at hun til tider blir utslått av fibromyalgi, en muskelsykdom som hun sliter med, synes hun det er verdt å stå på for å hjelpe andre.

– Bare det å høre noen si at i år gleder de seg faktisk til jul, rett og slett fordi vi kan hjelpe dem med slikt som julemat og julekaker, gjør denne jobben verdt det.

Ifølge Eines er det helt vanlige familier som henvender seg til henne for hjelp.

– Mange trenger bare hjelp én eller to ganger, andre i en overgangsfase på noen måneder. Det kan skyldes at de står uten jobb en periode, eller at barnet deres har blitt syk slik at en forelder må være hjemme med barnet og dermed ikke kan jobbe. Det er sjelden eller aldri rus inne i bildet, forklarer hun.

– Det kan likeså godt være din nabo, som min, som sliter. Det er ingen tvil om at det er mye skjult fattigdom i Norge, legger hun til.

Tatt på senga

At jobben hun gjør for hjelpeorganisasjonen skulle føre til at hun ble nominert til Årets Tromsøværing, hadde Eines aldri sett for seg.

– Jeg ble litt tatt på senga da jeg ble klar over nominasjonen, og trodde egentlig ikke det var sant. Jeg ble både overrasket, overveldet, rørt og takknemlig, forklarer 31-åringen.

Selv om Eines ikke skulle stikke av med seieren i Årets Tromsøværing, setter hun stor pris på nominasjonen.

– Jeg har bare drevet på med dette i halvannet år, så jeg er litt stolt over nominasjonen. Den betyr nemlig at folk legger merke til hva jeg har fått til så langt, påpeker hun.

Blant de andre nominerte til prisen er revykongen Finn Arve Sørbøe, TIL-ildsjelden Bjørn Steinar Johansen og Karianne Lilleng i Skrot gir mot.

De nominerte til prisen er:

Ruben Yttergård Jenssen

Bjørn Steinar Johansen

Finn Arve Sørbøe

Ragnar Olsen

Kate Eines

Sally Parkinson

ASVO

Jonny Hansen

Roshild Jensen

Karianne Lilleng