– Vi har 120 klubber, lag for foreninger med til sammen 26.000 medlemmer i ryggen når vi krever at politikerne i kommunestyret sier ja til Tromsøbadet, sier Lars Olav Sparboe, anleggsansvarlig i Tromsø idrettsråd.

Sammen med representanter for hele idrettsbevegelsen i Tromsø og Troms forventer han at politikerne i kommunestyret står fast på det man har lovet.

– Den usikkerheten som nå preger prosessen gjør at hele prosjektet er i fare. Alle utsettelser og endringer er farlige, sier han.

Mister tilliten til politikerne

Dersom kommunestyret likevel velger å utsette eller endre planene vil dette skape stor frustrasjon i idrettsbevegelsen.

– Vi vil miste tilliten til de politikerne som fram til nå har støttet prosjektet. Vi vil oppfordre velgerne til å stemme på de politikerne som ønsker å bygge badet og på så måte støtte idretten, sier Sparboe.

Leder i Tromsø Idrettsråd, Odd Harald Eriksen sier at Tromsøbadet er noe langt mer enn et svømmeanlegg.

– Det er et svømmeanlegg, men også et viktig aktivitetstilbud til unge, eldre og funksjonshemmede, Vi har hatt badet på toppen av listen i syv år nå, sier han.

Første skritt

Et nytt bade- og svømmeanlegg på Templarheimen er første skritt i en oppgradering av idrettsanlegg som har stått i stampe i mange år.

Det mener Sylvi Ofstad, organisasjonssjef i Troms Idrettskrets.

– I forbindelse med OL-søknaden stoppet byggingen av idrettsanlegg opp i Tromsø. Nå er det på tide å ta igjen det enorme etterslepet som er, sier hun.

Det samme med en samlet idrettsbevegelse i Nord-Norge, sier hun.

– Samtlige tre idrettskretser i Nord-Norge har et 50-metersbasseng i Tromsø på første plass når det gjelder investeringer, sier hun.

Kan ikke bruke Alfheim

Idrettsbevegelsen i byen har merket seg at en renovering av Alfheim er kommet på dagsordenen. Dette er en avsporing, mener Hilde Herland, styremedlem i Idrettsrådet og representant for Tromsø Svømmeklubb.

– Det er to vidt forskjellige ting – Tromsøbadet tilsvarer fire Alfheim og vil svare til alle behov vi har for å gi nødvendig svømmeundervisning og gi gode konkurranse- og treningsvilkår, sier hun.

– Bassenget på Alfheim er for smalt og for lite for å arrangere konkurranser i, og kapasiteten er altfor liten for å gi svømmeundervisning, sier hun.

Ifølge henne står det i dag 500 barn og unge i kø for å få svømme – noe som ikke vil være mulig å avbøte dersom ikke Tromsøbadet bygges.

Får støtte av byråden

Vanja Terentieff (Høyre), byråd for næring, kultur og idrett, sier at hun støtter idrettsbevegelsen fullt ut. Ifølge henne vil et nei bety at et Tromsøbad vil bli skjøvet langt inn i fremtiden.

– Hvis politikerne sier nei nå så vil vi være nødt til å starte på nytt med planleggingen. Da vil prosessen bli forsinket med mange år, sier hun.

690 MILL: Et nytt Tromsøbad er beregnet å koste 690 millioner kroner – hvorav cirka 260 vil være tippemidler og andre eksterne penger.
BAD OG AKTIVITETSSENTER: Et Tromsøbad vil få 50-meters konkurransebasseng samt et badeland. Foto: Asplan Viak