– Når man jobber med band er det vanskelig å måle hvor stort noe egentlig er, men dette er absolutt ett av de største bandene som har spilt på Bukta og i Tromsø noensinne. De har en helt vanvittig posisjon i – og innflytelse på – progmetallsjangeren, sier festivalsjef Lasse Petteren.

Og det er ikke underdrivelser: Bandets andre album, «Images and Words, fra 1992 anerkjennes i dag av mange som en milepæl i utviklingen av sjangeren, og bandets medlemmer er av et teknisk kaliber av de helt sjeldne. Det er tross alt ikke hvem som helst som blir invitert med på gitarturné med Joe Satriani, som regnes som en av verdens dyktigste instrumental-gitarister. Det ble DT-gitarist John Petrucci.

LES SOGSÅ: «Styggen på ryggen» i Bukta

Vil skape magi

Pettersen forteller at det var bandets agent i Norge som kontaktet festivalen og lurte på om Dream Theater kanskje var noe for det nordnorske publikummet.

– Det er et band som er i en størrelsesorden som vi i utgangspunktet ikke tenker passer inn i vårt format, så det var veldig artig å få tilslag fra dem, sier Pettersen.

Han tror imidlertid ikke bandet vil bli for stort for scenen i Telegrafbukta.

– Den unike festivalarenaen vil være med på å forsterke inntrykkene og gjøre musikken større. Det blir helt magisk, utdyper Pettersen.

Garanterer kvalitet

Hvorvidt Tromsø-publikummet får høre klassikere som «Octavarium», «Metropolis Pt. 1: The Miracle and the Sleeper» eller «Take the Time» tør festivalsjefen ikke garantere.

– De gjør noen ganger blandinger fra hele materialet, men vi vet av erfaring at de kan finne på å gjøre helt andre ting. Det jeg imidlertid kan garantere er kvalitet, og musikk som er viktig og relevant, sier han.

Han viser til at bandet, som sist besøkte landet da de spilte i Spektrum i februar i fjor, har fått panegyriske anmeldelser og svært gode tilbakemeldinger tidligere.

I motsetning til i fjor, hvor Dream Theaters tidligere turnémakkere i Opeth åpnet festivalen, vil Dream Theater være sist ut på festivalens åpningsdag, torsdag 16. juli.