LANES: Lørdag er det 100 dager til kommune- og fylkestingsvalget, og meningsmålingene viser at dette ikke er særlig godt nytt for partier som begynner å få det travelt med å sanke stemmer. En ny meningsmåling, som Norfakta har gjennomført for iTromsø i samarbeid med NRK, viser et solid stup for Høyre lokalt.

Fra en oppslutning på 36 prosent under valget i 2011 viser meningsmålingen at partiets oppslutning har falt med 15,2 prosentpoeng, og dermed lander på 20,8 prosent.

– Dette er selvsagt ikke så bra som vi skulle ønske, men det er fortsatt en økning i forhold til tidligere i år. Det er en liten oppgang vi må glede oss over, sier Høyres ordførerkandidat Kristian Støback Wilhelmsen.

Satser på husbesøk

Han har likevel stor tro på at han vil flytte inn på ordførerkontoret til høsten.

– Vi hadde ikke noe særlig bedre målinger på denne tiden for fire åre siden. Hvis vi har like god progresjon i år som vi hadde for fire år siden er det all grunn til å være optimistisk, sier Wilhelmsen.

– Over 15 prosent økning er mye å opprette på to og en halv måned?

– Ja, det er det. Men Tromsø går bedre nå enn noen gang, og selv om vi har vært i posisjon i fire år kan vi ikke hvile på det vi har gjort. Vi må vise hva vi har tenkt å gjøre de neste fire årene. Vi har allerede begynt husbesøkene, og disse skal vi gjennomføre flere av enn noen gang før. Det er både morsomt og viktig å møte velgerne der de er, og de setter også pris på å få komme med sine innspill, sier Wilhelmsen.

Hjort-effekten

Med en så solid nedgang på kort tid spiller ordfører Jens Johan Hjorts kuppforsøk i nominasjonsmøtet naturligvis inn. Wilhelmsen er klar på at bråket innad i partiet har spilt en rolle for meningsmålingen, men mener hele partiet har lagt bråket bak seg.

– Har Høyre bare flytt på «Hjort-effekten»?

– Når slike ting skjer i et parti er det ikke unaturlig at det får en effekt. Men nå er vi ferdig med det, og vi skal vise fram politikken vi fører og kandidatene vi har. Ved å gjøre det er jeg sikker på at vi når mange nye plusser fram mot høsten, sier Wilhelmsen selvsikkert.

– Hvordan skal du klare å bli like populær hos tromsøværinger som Hjort er?

– Jeg skal fremme partiets politikk, og gå til valg på min måte. Jeg skal gjøre mitt beste, og det er alt jeg kan gjøre.

Sliter hos unge

Ifølge meningsmålingen, som har en feilmargin på fire prosent, er kun ti prosent av partiets velgere under 30 år. På motsatt ende av skalaen – velgere over 60 år – er tallet på 28 prosent.

– Det er ikke noen automatikk i at en ung førstekandidat gir unge velgere. For å treffe den yngre velgermassen skal vi snakke om saker som også unge mennesker bryr seg om. Mine personlige hjertesaker – skole og psykisk helse – er temaer som er viktige for unge mennesker.

Den svake oppslutningen hos unge er likevel noe ordførerkandidaten ser at partiet må jobbe med.

– Når vi får tallene må vi ta det med oss videre når vi får ut i valgkampen for fullt.

OPTIMIST TROSS ALT: Kristian Støback Wilhelmsen har tro på at Høyre vil kunne snu motvinden og hente inn tapet på meningsmålingene. Foto: Tom Benjaminsen