Å bedre helsesøstertjenesten er noe Ungdomsrådet og elevrådene ved flere skoler har jobbet lenge for. At byrådet i våres innførte en obligatorisk time hos helsesøster en gang i året, er de glade for.

– Det er så viktig. På denne måten kan man plukke opp problemer tidlig, slik at man kan unngå at problemer som i utgangspunktet er små, vokser seg store, sier Astrid Johannessen i Tromsø Ungdomsråd.

– Det er også viktig at man får hilse på helsesøster og se hvor kontoret er. Da vet man det om man en gang trenger hjelp med noe. Om man har kjennskap til det, vil terskelen for å oppsøke helsesøster bli lavere, sier Lasse Eriksen Bjørn.

Trygghet

Martin Gamst Johnsen mener det er en trygghet at det er en helsesøster på skolen.

– Helsesøster hjelper ikke bare med psykiske plager. Hun kan også hjelpe til med fysiske skader. Om man for eksempel skader seg litt på sløyden og lure på om man bør ta en tur på legevakta, sier han.

Elevene mener det er viktig at helsesøster er til stede på skolen, aller helst på fulltid.

– Det er klart at det beste ville vært om det var en helsesøster på hver skole hver dag. Det er ikke alltid man har problemer mellom 10.00 og 12.00 på tirsdager når helsesøster er på kontoret sitt, sier Sigurd Windfeldt.

Plassering

Ungdomsrådet mener det også er viktig at helsesøster har en god plassering på skolene.

– Det har faktisk litt å si. Kontoret bør ikke ligge slik at det er veldig tydelig at man går dit, samtidig må det ikke ligge for lang unna slik at man ikke finner fram, sier Johannessen.