Samferdselsdepartementet har kommet til det ståstedet i forbindelse med at man har oversent Kommunal- og moderniseringsdepartementet sin innstilling for valg av trase for E8 i Ramfjord.

Departementet overtrumfer i sin innstilling de innsigelsene som blant andre Statens vegvesen region nord har fremmet,

Samferdselsdepartementet har sendt innstillingen til sitt søsterdepartement - Kommunal- og moderniseringsdepartementet - der man tar til orde for å velge det østre alternativet for ny E8.

Jubler

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein, er svært fornøyd med at hun nå får støtte fra Samferdselsdepartementet for synet hun har forfektet i lang tid - nemlig at E8 skal trekkes på østsiden av Ramfjorden - og ikke på vestsiden som Vegvesenet har ønsket.

- Det er en flott inngang på helga for å si det mildt. Det viser at Samferdselsdepartementet har lyttet til kommunestyret i Tromsø som har bestemt at E8 skal gå på Fagernes-siden av fjorden. Det viser at departementet respekterer lokaldemokratiet, sier hun.

Samtidig innrømmer hun at det ikke har vært en lett sak å håndtere.

- Det er mange hensyn som har måttet tas - og det gjenstår flere instanser som skal gi sitt syn til Kommunaldepartementet før saken er endelig avgjort, sier hun.

Vil bli lyttet til

Hun er samtidig trygg på at en så tung instans som Samferdselsdepartementet vil bli lyttet til.

- Det er den øverste veimyndigheten i landet - og faktisk overordnet Statens vegvesen, sier hun.

Det er kommet en rekke innsigelser mot østre alternativ i forbindelse med planarbeidet. Det har ikke vært mulig å bli enig om en omforent løsning til tross for at det har vært innkalt til mekling.

Statens vegvesen og Vegdirektoratet mente blant annet at det var behov for ytterligere vurderinger av såkalte avbøtende tiltak for østre alternativ og kostnader ved slike tiltak.

Dette har altså statssekretær Bård Hoksrud og Samferdselsdepartementet valgt å se bort fra.

Ullsfjordforbindelsen

Hoksrud skiver at "etter en helhetsvurdering med særlig henblikk på mulige fremtidige veiløsninger, og dialog med lokale myndigheter, så anbefaler Samferdselsdepartementet at Statens vegvesens innsigelse til Østre alternativ ikke tas til følge".

- Helt klart er det en fremtidig Ullsfjordforbindelse som er inne i ligningen her. Man ser på fremtidig veiutbygging nordover som noe viktig som man må ta hensyn til, sier Alvarstein.

Regiondirektør Torbjørn Naimak i Statens vegvesen region Nord ønsker ikke å kommentere at Samferdselsdepartementet har kommet til et motsatt ståsted av det hans etat har stått på.

- Det er departementets rett å gjøre utfra deres vurderinger. Vi må bare forholde oss til det, sier han.

Ingen kommentarer

Han vil nå vente til den endelige avgjørelsen faller - i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Dersom vedtaket blir å gå for østre alternativ - hvor lang tid vil det gå før arbeidet med å bygge E8 kan komme i gang?

- Det vil jeg heller ikke spekulere i før det er falt en endelig avgjørelse, sier Naimak.

Vil ikike ta omkamp

Arbeiderpartiet vil ikke ta omkamp om E8-traseen – selv om partiet foretrekker vestre alternativ.

Det sier byrådslederkandidat Kristin Røymo til iTromsø.

– Om Kommunal- og moderniseringsdepartementet lander på østre alternativ – da er det en overordnet statlig plan som vi må forholde oss til. Da vil alle bevilgninger fra staten kun gå til østsiden, sier hun.

Da vil det ifølge Ap-politikeren være opp til kommunepolitikerne i Tromsø å ta ansvar for at den statlige planen blir gjennomført så raskt som mulig.

Staten må betale

– Vi foretrekker det vestre alternativet – ikke minst sett fra et kostnadsståsted. Men om den endelige beslutningen blir østlig trasé så må vi ta ansvar for å få den bygget, sier hun.

Dog er det én grunnleggende forutsetning som må oppfylles.

– Ekstraregningen for østre alternativ må dekkes av staten. Det kan bli så mye som én milliard kroner dyrere enn å bygge vestlig alternativ – og det er en kostnad som ikke kan skyves over på tromsøværingene, sier hun.

Ikke avgjort

Hun er dog langt fra sikker på at det blir det østlige alternativet som vil komme seirende ut av dragkampen.

– Jeg registrerer at det kan tyde på uenighet i regjeringen i denne saken. Klima- og miljødepartementet har signalisert at de foretrekker det vestlige alternativet, sier Røymo.

– Så hvor E8 havner er langt fra avgjort, selv om Samferdselsdepartementet har landet på det østre alternativet.

GÅR MOT ØST: Statssekretær Bård Hoksrud vil overprøve innsigelsene mot østre alternativ for E8. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORNØYD: Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein er svært fornøyd med at Samferdselsdepartementet stiller seg på hennes side i E8-saken.
VIL IKKE KOMMENTERE: Regiondirektør Torbjørn Naimak venter på Kommunal- og moderniseringsdepartementets endelige avgjørelse før han uttaler seg. Foto: Ronald Johansen
IKKE OMKAMP: Kristin Røymo i Arbeiderpartiet sier at det ikke vil bli omkamp om E8 selv om det blir maktskifte i kommunen til høsten. Foto: PETTER STRØM