Onsdag ettermiddag arrangerer Tromsø Røde Kors Ungdom det første «treffpunktet» siden før pandemien. Aktiviteten denne onsdagen er gratis bowling med pizza og brus for alle som ønsker mellom 13 og 18 år.

– Dette er et lavterskel gratistilbud som eksisterte også før korona, hvor målet er å jobbe med integrering og inkludering. Og etter korona, hvor flere enn før kanskje har skolevegring eller syns det er vanskelig med det sosiale, er det minst like viktig som før, sier leder for Tromsø Røde Kors Ungdom, Sunniva Hestsveen.

Et trygt sted å henge med andre

Treffpunkt er skapt i samarbeid med Fellesverket, som er et aktivitetshus for ungdom mellom 13 og 25 år i regi av Røde Kors, og er støttet av blant annet Frifond.

Det er planlagt arrangement annenhver uke fram mot sommeren, med blant annet filmkveld og grilling på planen. Aktivitetene for høsten skal formes etter ønsker og innspill fra ungdommene.

– Vi ser etter både ungdom som allerede er en del av Fellesverket, andre som ikke har en sosial møteplass i Tromsø ennå, de som har vært med før og de som ikke har det. Dette er et trygt arrangement hvor man kan henge med andre, knytte vennskap, eller kanskje finne noen nye interesser, sier Hestsveen.

– Det er jo derfor vi startet dette

Hestsveen forteller at oppmøtet tidligere år har variert etter hva aktivitietene har vært. På det meste har 60–80 ungdommer møtt opp.

– Dette er noe som arrangereres over hele Norge, og som har vært en stor suksess. Vi har ikke statistikk på hvor mange vennskap man har klart å skape gjennom aktivitenene, men vi ser at flere ungdommer har blitt en del av Fellesverket etter at det startet. Så vi tror det skaper gode ringvirkninger, sier Hestsveen.

– Har du et råd å komme med til de som sitter på gjerdet, som kanskje er litt redd for å delta?

– Ja, hvis man føler det slik, kan man være helt trygg på at det er mange andre som er der som føler det på akkurat samme måte. Det er jo derfor vi startet dette, for å forebygge utenforskap og ensomhet. Det er bare å hive seg i det, sier Hestsveen.

Trenger flere frivillige

«Treffpunkt» ser også etter frivillige mellom 18 og 30 år som ønsker å være med å skape trygge rammer og hygge for barn og unge.

– Vi trenger mange frivillige, og vi søker spesielt ut mot studenter. Ensomhet er en problematikk også blant dem, og gjennom å være frivillig skaper Treffpunkt også et sosialt fellesskap for de over 18 år. Hvis noen vil være frivillig, er det bare å ta kontakt med meg, sier Hestsveen.

De mellom 13 og 18 år som ønsker å delta på årets første Treffpunkt, møter opp klokka 17 onsdag 11. mai utenfor Fellesverket. Sammen tar man buss til bowlinga på Stakkevollan.

– Alt er gratis, og for de som ikke har busskort selv, fikser vi også bussbillett. Jeg håper absolutt at mange møter opp. Det er lavterskel, trygge rammer med voksne som «passer på», og jeg tror det kommer til å bli veldig gøy, sier hun.