Bruddet mellom partene ble klart fredag ettermiddag. Oppgjøret går dermed til megling hos riksmegleren 2. mai, med frist til midnatt 23. mai.

Dersom partene ikke kommer til enighet der, kan det bli streik for arbeidstakerforeningene Akademikerne kommune, Unio, YS og LO Kommune.

– Vi er skuffet over at vi ikke greide å nå fram til enighet. Vårt krav er et lønnsløft for alle og det var det ikke mulig å få til. For oss er det viktig å løfte hele laget og sette de lavest lønte først, sier LO-topp Mette Nord i en pressemelding.

LO vil ha like kronetillegg som vil øke medlemmenes kjøpekraft.

– Hele laget må med når vi skal fordele den økonomiske lønnspotten, samtidig skal vi sørge for å gi lønnsmessig uttelling for kompetanse, og det blir viktig å finne en balanse og gi alle et solid lønnsløft som de opplever som rettferdig, sier Reinaldo Montalvao, leder for Fagforbundet i Tromsø.

– Uvanlig komplisert

Forhandlingene ble brutt halvannet døgn før fristen gikk ut ved midnatt.

– Det er et uvanlig komplisert tariffoppgjør, med stor avstand mellom partene. Det er behov for riksmeglerens hjelp til å finne gode løsninger, sier KS’ arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø.

Leder for Akademikerne kommune, Tonje Leborg sier det i år er viktig med et godt oppgjør for medlemmene.

– Arbeidsgivers tilbud var ikke godt nok, sier hun.

Høye forventninger etter pandemi

Årets oppgjør er et såkalt hovedoppgjør, hvor partene forhandler om både lønn og andre bestemmelser. Noen av dem har også økonomiske konsekvenser. Forventningene er høye etter to år med pandemi.

– Vi er langt fra ferdige. Det gjenstår mye på både på lønn og andre bestemmelser. KS vil gjøre det vi kan for å bidra til å finne en meglingsløsning, sier Gangsø.

KS forhandler med fire forhandlingssammenslutninger som representerer 41 forbund i LO, Unio, YS og Akademikerne.

– De med lavest inntekt blir hardest rammet

I forhandlingene krevde LO Kommune økt kjøpekraft for alle gjennom tillegg, og ville også sikre at mindrelønnsutvikling ble kompensert. Årslønnsveksten i KS-området i 2021 var den laveste blant de store tariffområdet, og arbeidstakerorganisasjonen krever at etterslepet i 2021 kompenseres i årets oppgjøret.

– Alle merker nå økte priser på strøm, drivstoff og matvarer, men det er de med lavest inntekt som blir hardest rammet. Derfor må hele laget få et godt lønnsoppgjør, og lønna må løftes fra bunnen. Vi fikk ikke gjennomslag i forhandlingene og derfor går oppgjøret til megling, sier LO Kommune-leder Nord.

Enighet i frontfaget

Partene i frontfagsoppgjøret kom til enighet nesten et døgn på overtid i starten av april. En lønnsøkning på 3,7 prosent hindret storstreik for 290.000 i industrien.

Utfallet av oppgjøret i frontfaget har mye å si for lønnsoppgjøret også i andre bransjer. Tanken med frontfagsmodellen er at konkurranseutsatt industri forhandler først og setter rammene for de andre oppgjørene.

Resultatet inkluderte et generelt tillegg på 4 kroner, økning av overenskomstens satser og i tillegg får alle arbeidstakere innen tekstilbransjen et eget tillegg på 2 kroner. Minstelønnssatsene er økt med 10 kroner.