Fra mandag 29. mai til søndag 4. juni vil Breivikatunnelen, Langnestunnelen og Sentrumstangenten være stengt mellom klokken 21.00 på kvelden og 06.00 på morgenen.

Årsaken er at det skal gjennomføres en helvask av tunnelsystemet.

Det skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

Karianne Laagstein

14. april er sommerdagen

14. april er kanskje ikke helt "sommerdagen" i Nord-Norge. Bildet er tatt i Telegrafbukta. Foto: Ronald Johansen

Visste du at 14. april kalles «sommerdagen» og regnes som starten på sommerhalvåret?

I førkristen tid ble sommerdagen markert med en stor fest - og det var den første dagen som er markert på primstavenes sommerside.

Før kalenderreformen i 1700 var sommerdagen en del senere, da ble den feiret i perioden 26.-28. april

Flyttingen til 14. april førte nok til at sommerdagen kom litt vel tidlig mange steder. Mange steder fortsatte folk å feire det de kalte «gamle sommerdag».

Siste innlegg

Karianne Laagstein

Lar oppdrettstorsk «rømme» for å studere overlevelse og adferd

Slik ser lyttebøyene ut i overflaten. Dersom en av de merkede torskene kommer forbi her, blir den registrert slik at forskerne kan følge med på hvor den svømmer. Foto: Thomas Bøhn / Havforskningsinstituttet

– Vi har for lite kunnskap om miljøeffektene fra torskeoppdrett.

Dette sier havforsker og prosjektleder Pål Arne Bjørn i en pressemelding fra Havforskningsinstituttet.

Sammen med kollegaer fra Havforskningsinstituttet og Nofima er han i gang med å samle ny kunnskap om torskeoppdrett.

Nå i april ble 74 oppdrettstorsk på 1,3-3,6 kg satt ut i Langfjorden i Loppa kommune i Vest-Finnmark.

Hver oppdrettstorsk er utstyrt med et indre akustisk merke som sender signal til lyttebøyer. Fisken er også merket med et ytre merke for å bli gjenkjent av fiskere.

– Forhåpentligvis bidrar dette forsøket til oppdatert kunnskap om oppdrettstorsk når det gjelder både overlevelse og adferd etter rømming, og interaksjoner med vill torsk, sier prosjektlederen.

Karianne Laagstein

Yama Wolasmal vinner reporterpris

Bildet er fra Gullruten 2019, da hedersprisen gikk til Dagsrevyen. F.v. Nina Owing, Yama Wolasmal og Svein Bryn. Foto: Marit Hommedal

NRKs utenriksreporter Yama Wolasmal er vinneren av IR-prisen 2024, eller Internasjonal reporters pris for utenriksjournalistikk.

Dette ble kjent under lørdagens festmiddag til årets Skup-arrangement (Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse, journ.anm.).

IR-prisen går til journalistikk som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema.

Wolasmal får prisen for intervjuer med Israels talsperson Mark Regev og Osama Hamdan i Hamas politbyrå, skriver fagbladet Journalisten.

Selve prisen er på 20.000 kroner.

Karianne Laagstein

«Kuldereiser» har kommet for å bli - Norge og Island på topp

Ifølge Google Trends-data har det vært en økning på 300 prosent i søkeordet «kjøligere ferier» sammenliknet med samme tid i fjor.

Hetebølger over Europa sommeren 2023 gjorde at temperaturen på yndede feriedestinasjoner bikket over 40 grader - og derfor ser mange turister seg nå om etter kjøligere destinasjoner for årets ferie.

Dette melder flyselskapet Icelandair.

– Vi ser en økning i reisende som ser etter destinasjoner med mer behagelige temperaturer og hvor du også kan gjøre en god deal, sier salgssjef Bjørn Tore Larsen i Icelandair.

Karianne Laagstein

Mekling i gang for hotell og restaurant – fare for streik

Turid Svendsen, forhandlingssjef i Parat. Foto: Vetle Daler

Meklingen er i gang i lønnsoppgjøret mellom Parat og NHO Reiseliv. Meklingen omfatter Parats medlemmer i hotell-, restaurant- og flycateringbransjen.

Dette melder arbeidstakerorganisasjonen Parat.

Partene møttes hos Riksmekleren lørdag klokka 10, og fristen for å komme til enighet er søndag 15. april ved midnatt. Blir det ikke enighet i meklingen, tas 262 ansatte i første omgang ut i streik ved to hoteller i Oslo.

– Disse arbeidstakerne har fysisk krevende arbeid og mange jobber på kvelder, helger og helligdager og uten et fast antall timer. Grunnlønn og tillegg er etter vår oppfatning ikke høye nok til å kompensere for den åpenbart høyere helserisikoen som slike uforutsigbare arbeidstider innebærer, sier forhandlingssjef Turid Svendsen i Parat.

Lars Lillehagen

Stort område uten telefondekning ved Kattfjorden

Dette området vil være uten dekning i uviss tid Foto: Skjermdump Telenor

Telenor melder om dekningsfeil ved Sandneshamn og Kattfjorden, på yttersiden av Kvaløya. Ifølge Telenor ble feilen ble først meldt inn lørdag morgen.

Telenor sier det er uvisst hvor mange som har blitt rammet av feilen. Forventet rettetid står som ukjent.

- Det pleier å ta mellom 24 og 48 timer, det sier kundebehandler i Telenor, Andreas Alund.

En tipser forteller til iTromsø at feilen imidlertid ble meldt inn torsdag, for da mistet vedkommende dekning i området Sandneshamn i 13-tiden. Beboerne skal først ha fått opplyst at feilen skulle ha vært rettet opp fredag, men de skal siden da ikke ha fått mer informasjon fra Telenor.

Lars Lillehagen

Politiet stanset fest på Alfheim natt til lørdag

Troms Politidistrikt melder på X (tidligere Twitter) at politiet stanset en privat fest på Tromsøya klokken ett natt til lørdag. Begrunnelsen var at naboene ikke fikk sove.

Festen ble holdt i Alfheim-området på en privat adresse. En nabo forsøkte å snakke med studentene, men dette hjalp dessverre ikke.

- De fikk en advarsel om at hvis ikke det blir stille, blir det anmeldelse, det sier Operasjonsleder Karl Erik Thomassen i Troms Politidistrikt.

Etter advarsel fra politiet, ble det tyst.

Karianne Laagstein

Ber regjeringen forkaste forslaget til nye fraværsregler

Madelen Kloster i Elevorganisasjonen, Geir Johannessen, leder i Studentlederforbundet og KS-leder Gunn Marit Helgesen er enige om krav til ny fraværsgrense. Foto: Skolelederforbundet

Verken Kommunesektorens organisasjon (KS), Skolelederforbundet eller Elevorganisasjonen støtter Utdanningsdirektoratets anbefalte modell for endringer i fraværsreglene.

– Utdanningsdirektoratets forslag innebærer at alt fravær teller likt, og at skulk, politisk arbeid og sykefravær likestilles. Det er ikke rimelig, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen i en pressemelding.

Organisasjonene har ulike syn på fraværsgrensen, men er enige om at Utdanningsdirektoratets forslag til endringer må forkastes. I stedet ønsker de en justering av dagens ordning, og en mulighet for egenmelding ved korttidsfravær i stedet for sykemelding fra lege.

Karianne Laagstein

Fritt ord-pris til Harald Henden

Prisvinner Harald Henden hos Fritt Ord, 10. april 2024. Foto: Maria Korkunc for Fritt Ord

Stiftelsen Fritt Ords Pris for 2024 tildeles krigs- og pressefotograf Harald Henden (63) for modig og kompromissløs dokumentasjon av kriger, konflikter og naturkatastrofer i over tre tiår.

Dette melder Fritt Ord.

– Det betyr utrolig mye for meg å få prisen. Jeg er veldig glad for at Fritt Ords Pris for første gang går til en stillsfotograf. Det fremhever den viktige jobben krigs- og pressefotografer gjør i verdens urolige områder, og er en heder til alle. Hvis vi ikke har uavhengige vitner til stede i en konflikt, er det lettere for soldater og sivile å begå overgrep om situasjoner og omstendigheter tillater det, sier Harald Henden.

Prisvinneren mottar et pengebeløp på kr 500.000 og får en statuett signert Nils Aas. Prisen deles ut i Oslo tirsdag 7. mai.

Karianne Laagstein

Regjeringen tar grep for sjøfuglene

Regjeringen har lagt frem en oppdatert melding om forvaltningsplanene for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, Norskehavet, Nordsjøen og Skagerrak. Dette skriver Senter for hav og arktis.

Hovedpunktene i meldingen er beskyttelse av sjøfugl og utvidelse av verneområder.

I lys av den drastiske nedgangen i sjøfuglbestandene over de siste 50 årene, tar regjeringen grep med nye tiltak og en nasjonal handlingsplan.

En grundig gjennomgang har resultert i identifisering av nye særlig verdifulle og sårbare områder (SVO-er). Dette er områder med særlig viktige miljøverdier som har vesentlig betydning for livet i havet.

Les mer her.

Karianne Laagstein

Fra og med i dag bruker vi naturen på kreditt

BILDE Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, mener regjeringens nye handlingsplan for sirkulær økonomi ikke står i stil med omstillingen vi må gjennom. Foto: Elin Eike Worren

Fredag 12. april er dagen da Norge har brukt opp sin andel av verdens naturressurser for i år. Fra nå av bruker vi av naturen på kreditt.

Dette skriver WWF Verdens naturfond i en pressemelding.

– På grunn av måten vi overforbruker naturen på nærmer vi oss vippepunktet for hvor mye planeten vår kan tåle. I Norge er vi i verdenstoppen når det gjelder overforbruk. Nå må regjeringen slutte å somle og øke tempoet i omstillingen til sirkulær økonomi slik at forbruket vårt kommer innenfor planetens tålegrenser. Det haster, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

I en sirkulær økonomi utnytter vi naturressurser og produkter effektivt og så lenge som mulig, i et kretsløp der minst mulig ressurser går tapt.

Helge Skog

Brudd i lønnsforhandlingene: – Fortsatt krevende tider

Forhandlingsleder for Virke, Torgeir Kroken. Foto: Virke

Forhandlingene mellom Virke og Handel og kontor (HK), som startet tirsdag, har brutt sammen. Dette melder begge organisasjonene torsdag kveld.

Ifølge ansatteorganisasjonen (HK) sto partene langt fra hverandre ved starten av forhandlingene. Bruddet kommer som følge av uenighet om økonomien spesielt, i tillegg til uenighet om kompetanse, sykelønn og oppgjøret som helhet, heter det på HKs hjemmesider.

Virke hevder på sin side at de har strukket seg langt i forhandlingene, men at de økonomiske kravene fra Handel og Kontor ville medført et resultat langt over rammen i frontfaget.

Virke har strukket seg langt i forhandlingene, men de økonomiske kravene fra Handel og Kontor ville medført et resultat langt over rammen i frontfaget.

– I detaljhandelen er det fortsatt krevende tider for mange. Det er ingen som er tjent med et oppgjør som brekker ryggen på virksomheter som allerede legger bak seg flere år med tøffe økonomiske tider, uttaler forhandlingsleder for Virke, Torgeir Kroken, i en pressemelding.

Nå skal partene møtes hos Riksmekleren. Tidspunkt er ikke bestemt.

OPPFDATERT: Senere torsdag brøt også YS-forbundene Parat og Negotia forhandlingene med Virke om funksjonæravtalene.

– Grunnen til bruddet er at vi ikke har blitt imøtekommet på våre krav. Vi bryter sammen med Negotia og Handel og Kontor. Oppgjøret går derfor til mekling, uttaler forhandlingsleder fra Parat, Thomas Lilloe.

Helge Skog

På mandag blir bål forbudt

Foto: Gorm Kallestad

Det generelle bålforbudet, som gjelder fra 15. april til 15. september, betyr at det er forbudt å tenne bål, engangsgrill, bålpanner og annen åpen ild i skog og utmark.

Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

– Men vi oppfordrer alle til å være ekstra forsiktige, særlig i områder der det har vært lite nedbør. Er du usikker, bør du ta kontakt med lokalt brannvesen, uttaler Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, i en pressemelding torsdag.

Carina Hansen (iTromsø)

Politibetjenter anmeldt for tyveri og ulovlig ransaking

Spesialenheten for politisaker har torsdag offentliggjort en avgjørelse som gjelder polititjenestepersoner i Troms politidistrikt.

En person har anmeldt «polititjenestepersoner», det er ikke opplyst hvor mange som har blitt anmeldt, for ulovlig ransaking av bolig og for tyveri av både penger og en mobiltelefon.

Spesialenheten har vurdert saken og konkludert med at det var grunnlag for å ransake den aktuelle boligen. De mener også det var god grunn for å beslaglegge telefonen.

«Det forelå ingen bevis utover anmeldelsen, som kunne underbygge at politiet hadde stjålet penger», skriver Spesialenheten.

De har derfor henlagt saken fordi «intet straffbart forhold anses som bevist».

Det kommer ikke fram hvor i Troms ransakelsen har skjedd.

Jørn Mikael Hagen

Kronprinsen gjester Tromsø - disse skal han besøke

TIL TROMSØ: Kronprins Haakon gjester Tromsø senere i april. Her er han avbildet ved et tidligere besøk på Ringvassøy. Foto: Tom Benjaminsen

Kronprins Haakon gjester Tromsø 23. og 24. april.

Det er livet i havet som er gjennomgangstema for besøket, heter det i en pressemelding fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Hans første stopp under tromsøbesøket blir hos Tarevoktere, som er en gruppe frivillige dykkere som arbeider med å gjenopprette tareskog blant annet ved å fjerne kråkeboller.

Dagen etter skal Kronprinsen først møte elever på Kongsbakken videregående skole. Der blir det både samtale med elever og et foredrag fra Kronprinsen om internasjonal utvikling og fattigdomsbekjempelse.

Tredje del av programmet vil foregå på Framsenteret, som er et nordområdesenter for klima- og miljøforskning.

Jørn Mikael Hagen

Kjell-Åge går over i ny lederstilling

Kjell-Åge Rognli er ansatt som leder for Samfunnsavdelingen i SpareBank 1 Nord-Norge. Foto: Sparebanken Nord-Norge

Kjell-Åge Rognli er ansatt som leder for Samfunnsavdelingen i SpareBank 1 Nord-Norge.

Rognli kommer fra stillingen som direktør for forretningsutvikling i Nofima. Han erstatter Gudrun Gulldahl, som tidligere i år ble SpareBank 1 Nord-Norges nye banksjef for personmarkedet i Tromsø.

– Jeg har hatt det utrolig fint i Nofima. På alle måter. Så jeg var ikke på aktivt jobbsøk. Men det var noe med denne stillingen som snakket til hjertet mitt, uttaler Rognli i en pressemelding fra SpareBank 1 Nord-Norge.

Han tiltrer 1. august.

Jørn Mikael Hagen

Dagny slipper siste smakebit før album – her får du en sniklytt

PLATEAKTUELL: Dagny er snart klar med nytt album. Men først slipper hun en smakebit fra albumet med låta «Strawberry Dream». Foto: Michael Schult Ulriksen

Samtidig som tromsøartisten Dagny er på Europturné, slipper hun torsdag låten «Strawberry Dream». Dette blir siste smakebit før hennes neste album «ELLE» ser dagens lys om kort tid.

Dagny avsluttet 2023 i et fullsatt Oslo Spektrum. Årets album, «ELLE», blir den første delen i en trilogi av mini-album.

Karianne Laagstein

9 av 10 vil ha globalt forbud mot engangsplast

Plastforsøplingen er et av vår tids raskest voksende miljøproblem. Hvert år havner et sted mellom 9 og 14 millioner tonn med ny plast i havet. Foto: Shutterstock / Rich Carey / WWF

Det produseres mer enn 430 millioner tonn ny plast hvert år, hvorav 60 prosent er engangsplast. Bare 9 prosent av denne plasten resirkuleres i dag på verdensbasis.

Nå viser en ny undersøkelse gjort på oppdrag fra Verdens naturfond (WWF) at 85 prosent av de spurte vil ha et globalt forbud mot plastprodukter til engangsbruk.

Funnene offentliggjøres i forkant av de fjerde og nest siste forhandlingene om en global plastavtale som finner sted i Ottawa i Canada 23.-29. april. Avtalen skal være ferdig fremforhandlet i november i år.

– Akkurat nå står vi ved et veiskille, sier generalsekretær i WWF, Karoline Andaur.

Lars Hågensen

– Blåste til godt over lovlig verdi

Politiet melder onsdag kveld at en mann i 30-årene er mistenkt for kjøring i beruset tilstand.

Det var tips fra andre trafikanter som gjorde politiet oppmerksom på mannen.

Rune Nilsen, operasjonsleder i Troms politidistrikt, forteller at andre trafikanter reagerte på «vinglete kjøring».

- De ringte oss, og vi dro ut med en patrulje og sporet opp bilen. Og sjåføren blåste til godt over lovlig verdi, kan man si.

En av politiets patruljer fant sjåføren ute ved Hundbergan, og mannen er nå tatt inn til blodprøve.

Lars Hågensen

Politiet rykket ut etter melding om bråk mellom ungdommer

Onsdag kveld melder politiet at de har vært å ryddet opp i klammeri mellom flere ungdommer i Tromsø.

I følge politiet skal bakgrunnen for hendelsen vært at en av ungdommene skal ha blitt frastjålet noen gjenstander.

Politiet har vært i kontakt med foreldrene til de involverte, samt opprettet sak på forholdet.