Ifølge en pressemelding fra Ung i trafikken, en norsk trafikksikkerhetsorganisasjon for ungdom, er det en kraftig økning i antall unge ruskjørere i Troms politidistrikt.

Der skriver de at ferske tall fra UP viser at det i Troms politidistrikt hittil i år er tatt 98 ruskjørere under 25 år.

Til sammenligning ble det tatt 93 ruskjørere under 25 år i hele fjor. På landsbasis ser man også en kraftig økning i antallet ruskjørere under 25 år. Allerede har en rekke politidistrikt ved utgangen av oktober i år, allerede passert det totale tallet på antall ruskjørere for 2021 i aldersgruppen under 25 år i sitt politidistrikt.

– Disse tallene er svært urovekkende. Fra før vet vi at rundt hver fjerde alvorlige trafikkulykke skjer på grunn av rus, så i møte med julebordsesongen er dette svært skremmende tall, sier prosjekt- og kampanjeansvarlig i Ung i trafikken, Liv Marie Bendheim i pressemeldingen.

Hun mener mange undervurderer hvor lenge rusen sitter i kroppen.

– Rus er en kjent synder i trafikkulykker, og mange ruskjørere blir tatt med dagen-derpå rus. 12 timer etter man har drukket er ofte for lite, og vi oppfordrer nå unge sjåfører til å ta rusfri kjøring på alvor. Vent litt ekstra etter du har drukket, for å være på den sikre siden, sier Bendheim i pressemeldingen.

Hittil i år er totalt 2148 personer under 25 år anmeldt for ruspåvirket kjøring i Norge, mot 1790 i samme aldersgruppe i fjor. Dette tilsvarer en økning på 17 % på landsbasis.

Også ulykkessituasjonen på norske veier i år, mener Bendheim er et skremmende bakteppe for de tallene vi nå ser:

– Med 100 drepte ved utgangen av oktober, skulle man tro flere valgte å la bilen stå når man har drukket, sier Bendheim.