Det var scenarioet under mandagens fullskala øvelse i en av sentrumstangentstunnelene på Tromsøya.

I «ulykken» var tre personer alvorlig skadd, mens resten av passasjerene var lettere skadd og bussjåføren satt fastklemt bak rattet. En passasjer ringte 113 og svarte på deres spørsmål. Melding om hendelse ble videresendt til nødetatene, som rykket ut fra sine stasjoner.

SKADDE: Brannvesenet tar seg inn i bussen der flere «skadde» sitter. Foto: Troms og Finnmark fylkeskommune

Blant nødetatene skulle brannvesenet først ta seg inn i tunnelen og kartlegge situasjonen. Etter at brannvesenet hadde klarert området, ga de beskjed til ambulansen om å ta seg fram til skadestedet. Ambulansen samarbeidet med brannvesen om håndtering av de skadde. Ambulansen og brannvesenet kommuniserte på samvirkekanal med VTS og politi. Politiet hadde skadestedsledelse under øvelsen.

113: 113 kontaktes om «bussulykken». Foto: Troms og Finnmark fylkeskommune

Vellykket

– Det var en omfattende øvelse hvor alle aktørene fikk øvd sine oppgaver, sier øvelsesleder Nora Wang i fylkeskommunen i en pressemelding.

– Nødetatene arbeidet strukturert, og det ble gjort gode vurderinger underveis med tanke på plasseringen av innsatsleder-KO og måten de tok seg fram til hendelsen. Størrelsen og vanskelighetsgraden på øvelsen passet veldig god til innsatsstyrken som var på plass, fortsetter hun.

Etter øvelsen samlet deltakere seg ved brannstasjonen til en felles evaluering. Alle øvelsesmålene ble evaluert. Nødetatene var fornøyde med øvelsen.

EVAKUERES: Brannvesenet sørger for å evekuere passasjerer. Foto: Troms og Finnmark fylkeskommune

Jevnlige øvelser

Troms og Finnmark fylkeskommune er veieier for alle fylkesveitunnelene og har lovpålagt ansvar om å arrangere øvelser i naturlig størrelse og under forhold som er så realistiske som mulig. Ifølge tunnelsikkerhetsforskriften skal det holdes øvelser i naturlig størrelse i hver tunnel minst hvert fjerde år.

Tunneler er avgrensete områder der det kan oppstå utfordringer med støy og dårlig sikt, spesielt ved røykutvikling. Det gjør det ekstra viktig å øve på forskjellige scenarioer i tunneler, slik at alle aktører er best mulig forberedt.

REALISTISK: Øvelsen var en realistisk øvelse, som de deltakende sier seg fornøyde med. Foto: Troms og Finnmark fylkeskommune

Hensikten med mandagens øvelse var å øve på å håndtere en stor ulykke med flere skadde i tunnelsystemet.

Deltakerne i øvelsen var Tromsø brann og redning, Ambulanse, Politiet, driftsentreprenør Mesta AS, Vegtrafikksentralen (VTS), Norsk Folkehjelp, Tide busselskap og Tromsø legevakt. Gjennom øvelsen fikk aktørene trent på bruk av sikkerhetsutstyr i tunnelen, kommunikasjon, samarbeid og redningsinnsats på tvers.

Øvelsen foregikk uten reelle skader.