TIL KINA: Arkitekt Cathrine Johansen Rønningen fra Tromsø har sammen med sine to partnere i arkitektselskapet Nøysom Arkitekter AS jobbet med utformingen av selvbyggerboligene. Hun reiser lørdag til Kina for å fortelle om arbeidet.

Sammen med partnerne Trygve Ohren og Haakon Haanes i arkitektfirmaet Nøysom, har Cathrine Johansen Rønningen fra Tromsø arbeidet på dugnad i to år for å ferdigstille landets første eksperimentelle, selvbyggerprosjekt midt i det byøkologiske forsøksområdet Svartlamon i Trondheim, hvor fem familier har samarbeidet om å bygge sine egne boliger.

Prosjektet har vekket interesse i utlandet. I Kina skrev et arkitekturmagasin om prosjektet, noe som resulterte i en konferanseinvitasjon fra Sino-Norwegian Architecture Forum (SNAF).

– Vi reiser lørdag og blir i Beijing i ei uke. Der skal vi presentere arbeidet vårt ved Tsinghuauniversitetet, forteller Rønningen.

Et bevisst steg tilbake

Hun tror ideen om små, bærekraftige selvbyggerfellesskap gir gjenklang i øst. Både med tanke på samfunnsutviklingen i Kina og landets kommunistiske idealer.

SMARTE LØSNINGER: Boligene er kompakte, men planløsningene er smarte.

– I tillegg er landet, akkurat som Norge, preget av mange, svære boligutbygginger. Folk mister litt kontrollen over egne omgivelser. Prosjektet vårt er et forsøk på gå tilbake til hvordan dette ble gjort før i tiden; før man druknet i tekniske krav og løsninger. I dag kan man knapt sette spikeren i veggen selv, sier hun.

Gjenbruk av materialer

Målet for prosjektet var å få på plass fem kompakte, selvbygde rekkehus tilknyttet et felleshus med vaskerom og gjesterom. Arkitektenes oppgave var å utarbeide et fleksibelt arkitektonisk rammeverk for boligene, slik at de fremtidige beboerne kunne gjøre så mye som mulig av jobben selv – med det de fikk tak i av materialer.

– De har brukt alt fra gamle dører og vinduer, til kledning de fant på Finn.no, sier Rønningen.

Seks bygg for tre millioner

Det har holdt kostnadene lave. Totalt er det brukt tre millioner kroner på de seks byggene.

SKISSE: Slik så arkitektene for seg de fem rekkehusene. Illustrasjon: Nøysom Arkitekter AS

– Men det meste ble gjort på dugnad, fra både de ferske boligbyggerne, oss og snekkeren som hadde det overordna ansvaret for selve byggingen, forklarer hun.

I tillegg har prosjektet fått dispensasjon fra en rekke av standardkravene for nye boliger.

– Tanken er å gi folk mulighet til å bygge boliger på en annen måte og vise at det går an å få seg et hjem uten at det skal koste skjorta.