Utestedet Festus i Storgata var byens hotteste utested på 70-tallet og er langt fra glemt.

– Å ja, jeg har mange gode minner der ifra, synes å være gjennomgangstonen etter et kjapt spørsmål fra journalistens side på utvalgte historiske Facebook-sider.

– Har danset mye der. Vanket der ofte. Arbeidet der en stund, fortsetter de fleste og ytterligere understreker stedets popularitet.

Spesialtillatelse

En som beviselig har arbeidet der er Marianne Samuelsen Hofstra. Hun er datter av Fru Samuelsen, bestyrerinne ved Grand som eide utestedet.

– Både moren og faren min jobbet ved Grand og det var der jeg startet min yrkesaktive karriere, sier Hofstra til iTromsø.

– Men hvem har vel ikke det her i byen?, legger hun til.

Hofstra begynte å gå på Festus allerede fra hun var 17.

– Jeg hadde jo egentlig ikke lov, men de ga meg tillatelse siden jeg lovte at jeg ikke skulle drikke alkohol. Så jeg gikk på Festus med et brev fra hotelldirektøren på lomma, sier Hofstra.

Og da var hun som kjent i godt selskap.

Engelske diskjockeyer

– Jeg tror en av grunnene til at Festus var så populært var de engelske diskjockeyene som spilte der. De hadde jo med seg den nyeste musikken, forklarer Hofstra.

Hallvard Birkeland, forfatteren av «Tromsø bys utelivshistorie», skriver nå på fjerde bind i bokserien. Der er Festus med.

– Plassen ble åpnet i 1972 og var det første utestedet i Norge hvor det var kafé på dagtid og nattklubb på kvelden, sier Birkeland.

Festus eller Festhus?

Mange mener også å huske at Festus ble skrevet «Festhus», men siden utestedet i de første årene hadde et cowboy-tema er det nærliggende å tro at stedet er oppkalt etter «Kruttrøyk»-helten Festus som var svært populær i Norge på denne tiden.

– Så kan det jo tenkes at noen har kommet på et ordspill slik at Festus ble et Fest-hus, spekulerer Birkeland.

Fru Samuelsen

Med et slikt renomme var det godt at Fru Samuelsen holdt et strengt øye på det som skjedde i Grand-kjelleren.

– Alle andre på hotellet ble kalt med fornavn, men ikke mamma. Hun var alltid Fru Samuelsen. I dag er hun 93 år og klar som ei klokke, sier Hofstra.

Hun husker hvordan moren kalte henne og ei venninne inn på anretningen bak baren. Hofstra var da fylt 18 år.

– Da måtte vi gå på ei rett linje for å vise at vi var edru, mens mamma sto der og smilte.

– Besto datteren mammas edruelighetstest?

– Det skal jeg ikke si noe om, men vi fikk lov til å gå inn igjen, så det kan jo ikke ha gått så aller verst, avslutter Hofstra og ler.

På begynnelsen av 80-tallet, sannsynligvis i 1984, skiftet Festus navn til Grandio og ble senere Papagena, utestedet «Der de døde danser».