Det mener i hvert fall Tine Krøner, som holder slanke- og livsstilskurs hos Grete Roede.

Hennes erfaring er nemlig at slankekursene fylles opp i rikt monn etter nyttår, når forsettene slår inn, mens kursene som starter sent på høsten er glisne så det holder.

– Det er som om folk går litt i hi. De vil gjerne kose seg med god rødvin under et pledd – og spiser gjerne mye mer enn vanlig, sier Krøner.

Ikke enten eller

Men ifølge henne er det egentlig ikke konflikt mellom det å kose seg i førjulstiden og å ta vare på sin egen helse.

– Det er mulig å kose seg uten å spise seg halvt fordervet. Man kan fokusere på det sosiale og ikke alltid la mat og drikke være det viktigste, sier hun.

Da er det lettere å holde igjen.

Og om man dessuten har planer om å begynne med et sunnere liv med mer trening og bedre kosthold er det å vente til etter nyttår å gjøre seg selv en bjørnetjeneste.

– Det blir en enda større jobb om man venter til etter juleribba, sier Krøner.

Julefeiringen sklir ut

I dag er det lett å miste litt styring på feiring og kos. Før i tiden var julefeiringen konsentrert rundt jul- og nyttårshelga. Nå starter feiringen langt tidligere.

– Nå blir vi invitert på pinnekjøtt hos svigermor allerede i september. Da skal det godt gjøres å toppe det i forbindelse med de store høytidene senere, sier Krøner.

Hun kommer derfor med det velmente rådet om å ta det litt med ro og være bevisst på hva du spiser og drikker før jul.

Og om du allerede nå har begynt å se at vekta kryper oppover – ta tak i situasjonen allerede nå.

– Ikke forverr situasjonen med å vente til etter nyttår, det er like greit å hive seg i det før jula setter inn, sier hun.

Slanker seg sammen

Det kan jo selvfølgelig være tungt å være den eneste i familien eller venneflokken som holder igjen. Derfor er et annet råd å gjøre ting sammen med andre.

Ekteparet Grethe og Frank Johansen slanker seg i lag. De har i løpet av de siste månedene endret livsstil, blitt sprekere og gått ned 19 kilo til sammen.

– Om man slanker seg i lag, får man både motivasjon og litt «konkurranse». Vi passer på hverandre på en positiv måte, sier Grethe – som har tatt av åtte kilo.

Nødvendig selskap

Ektemannen Frank er enig – og er skråsikker på at han ikke ville ha klart å legge om livsstilen uten støtte fra kona.

– Det ville ikke ha gått. Det er en høy terskel for å komme i gang, men når man er to kan man støtte hverandre, sier han.

Både han og kona sier det ikke bare er snakk om kilo når de slanker seg i lag. De er blitt mer aktive, fått større overskudd til å gjøre andre ting i livet – og helsa er blitt bedre.

– Jeg har fått lavere blodtrykk, har redusert bruken av diabetesmedisin og fått økt velvære, sier Frank Johansen.

– VENT IKKE: Tine Krøner i Grete Roede vil at vi er mer bevisste rundt mat og drikke i førjulstiden. Foto: Christer Pedersen