På et møte i går formiddag vedtok havnestyret å gå videre med saken. De er nå inne i en anbudsrunde for å sikre seg en ny aktør til Tønsvika. Det fører til at kommunestyret må komme sammen i et ekstraordinært møte 27. juni. Da skal de folkevalgte ta stilling til et låneopptak Tromsø Havn må ta for å tilrettelegge arealene for den nye aktøren.

Unndratt offentlighet

Havnedirektør Halvar Pettersen understreker at saken er unndratt offentlighet og at han derfor ikke kan gå i detalj. Men han bekrefter at den nye interessenten har sitt virke innen gass- og oljenæringen.

– Når vi ber kommunen om utvidede lånerammer, er det for å kunne tilrettelegge de arealene vi allerede disponerer i Tønsvika. Det innebærer både planering på land og utfylling i sjøen.

En dobling

Ifølge Pettersen utgjør dagens utbygging 90.000 kvadratmeter.

– Det området som nå er ønskelig, er mer en dobbelt så stort. En slik etablering krever betydelige midler – penger Tromsø Havn er avhengig av å låne. Og det er dette politikerne skal ta stilling til senere i måneden.

Så snart en finansiering er på plass, vil Pettersen & Co innlede forhandlinger med den nye interessenten.

Tidsklemmen

– Det er ikke til å legge skjul på at vi er havnet i tidsklemmen. Derfor haster det med en avklaring før ferien.

Pettersen opplyser videre at i første omgang er det snakk om en femårsavtale med interessenten.

– Denne avtalen vil bli av stor betydning både for Tromsø og resten av landsdelen. Hva vi snakker om i låneopptak og investeringer, er foreløpig konfidensielt. Men så snart forhandlingene er unnagjort, vil detaljer bli gjort kjent, sier Halvar Pettersen.