SENTRUM: Forsker Bente Morseth ved Det helsevitenskapelige fakultet og Fakultet for idrett, reiseliv og sosialfag ved UiT, har ved hjelp av tall fra Tromsøundersøkelsen funnet ut at regelmessig, moderat trening er bra for hjertet, men at mye og hard trening har motsatt effekt.

Les også: Muskelbunten Dennis (28) fra Tromsø vant EM – nå blir han proff

Hjerteflimmer-risiko

Forskningen viser at de som driver med moderat trening har lavere risiko for hjerteflimmer, mens de som driver med hard fysisk trening har økt risiko.

– Forskning tyder på at mange år med utholdenhetstrening kan endre strukturen og funksjonen til hjertet på en måte som øker risikoen for hjerteflimmer, forteller Morseth til nettsiden Unikard.org.

Les også: Stefan (25) satset alt på eget crossfit-senter. Nå er det blitt millionbutikk

Over 20.000 deltakere

Undersøkelsen ble gjennomført ved at 20.484 tromsøværinger dokumenterte hvilepuls og selvrapporterte fysisk aktivitetsnivå i 1986 og i 1987. Deltakerne ble fulgt opp, og i 2010 fant de ut at 750 av deltakerne hadde eller hadde hatt hjerteflimmer.

De som hadde oppgitt moderat fysisk aktivitet minst fire timer hver uke, hadde lavest risiko for hjerteflimmer.

Les også: Siri og Alexandra er bitt av crossfit-«basillen»

Høyere risiko

De inaktive deltakerne kom bedre ut enn deltakerne som oppga hard trening eller konkurransetrening flere ganger i uka. De som drev med hard fysisk aktivitet hadde 37 prosent høyere risiko for hjerteflimmer enn de som ikke trente.

– Risikoen var 19 prosent lavere for dem som var moderat fysisk aktive, enn for dem som oppga at de var lite fysisk aktive, forteller Morseth til Unikard.