«Roe mot Wade» er en amerikansk høyesterettsdom fra januar 1973, som i praksis legaliserte abort i hele USA.

24. juni 2022 opphevet USAs høyesterett dommen. Nå er det selv opp til delstatene hvilke abortregler som skal gjelde, og allerede har 26 stater signalisert at de akter å innskrenke på abortrettighetene.

Lørdag kl. 15.00 arrangerer Rød Ungdom, AUF og Kvinnefronten støttedemonstrasjon for amerikanske kvinner. Fylkesleder for Rød Ungdom i Troms, Ole Andreas Myhrer Smith, sier dette er en viktig kamp.

– Vi i Rød Ungdom var raske med å ta initiativ. I morgen skal det også være støttedemonstrasjoner i blant annet Trondheim, Oslo og Sandefjord, og det gleder oss å se engasjementet, kommenterer han.

Ifølge Smith handler det om selvbestemmelse.

– Det eneste vi kan gjøre er å vise støtte. Kvinnene mister sin rett for selvbestemmelse, og vi kan ikke bare sitte på sidelinja og tvinne tomler.

På støttedemonstrasjonens Facebook-side skriver de at kampen ikke er over, etterfulgt av «aldri mer strikkepinner». Å ta abort hjemme, ved hjelp av strikkepinner, har vært en velkjent, om enn svært farlig, metode i land og områder der abort er delvis eller helt ulovlig.

Under Trumps fireårsperiode fikk han gjennom tre høyesterettsnominasjoner, noe som ga de konservative en solid flertall med seks mot tre.

Alle som stemte for å oppheve «Roe mot Wade» var nominert av tidligere republikanske presidenter.

Demonstrasjonen finner sted lørdag kl. 15 .00 på Erling Bangsunds plass.