17. mai ble en kald fornøyelse i Tromsø. Og ifølge tilbakemeldingene til kommunens 17. mai-komité var det mer enn været som gjorde nasjonaldagen surere enn nødvendig for byens korps.

Musikkorpsrådet, samarbeidsorganet for alle korpsene i Tromsø by, har ved leder Rannveig Grøm Sæle kommet med en grundig, skriftlig tilbakemelding til arrangørkomiteen for 17. mai i Tromsø.

Her innledes det med at det var en fin 17. mai, med mange mennesker langs togrutene. Selve organiseringen får derimot til dels krass kritikk.

Les 17. mai-komiteens svar på uttalelsene lenger ned i artikkelen.

«Kan ikke stues sammen i båser, som sauer»

Hovedpunkt én i kritikken gjelder oppstillingen for skoletoget.

Det ble svært trangt inne i skolegården på Kongsbakken, i forbindelse med oppstilling til skoletoget, ifølge Musikkorpsrådet. Barrierene skal også ha gjort oppstillingen vanskelig.

«Vi foreslår at man i stedet lar korpsene som ikke har offisielt oppdrag i skolegården stå i Petersborggata og ned Bernt Lies gate og komme inn i toget derfra. Da holder man musikantene samla på en trygg og oversiktlig måte» heter det i brevet.

Å sette opp solide barrierer av jern for å «sluse massene» på rett måte før skoletoget, mener Musikkorpsrådet var svært uheldig, både for korpsene og skolebarna.

«Korps kan ikke stues sammen i båser, som sauer. Det karakteriseres som både nedverdigende og stressende av korpsenes medlemmer. For barn og voksne som skal finne sin skole og klasse, var de fysiske barrierene en stor hindring. Barn ble løftet over gjerder. Det var så trangt å stå enkelte steder at barna skrek fordi de ble klemt», står det i brevet.

Det var derfor mange som brukte korpsets oppstillingsplass til å komme seg fram, og folk dyttet borti korpsmedlemmer og deres instrumenter når de kavet seg fram.

«Det ble i tillegg svært dårlig stemning da personer i gule vester (med politiet ved siden av) kommanderte og kjeftet på en svært ufin måte. Hele opplevelsen på Kongsbakken ødela en del av gleden med dagen, dessverre», skriver Sæle.

Kritiserer sentrumsstengingen

Hovedpunkt to i tilbakemeldingen gjelder kommunens stenging av sentrumsgatene på dagtid 17. mai, som var strengere enn tidligere. Her trekker Musikkorpsrådet fram to spesielt uheldig momenter:

1. Kart over stengte gater ble publisert så sent som dagen før, mandag 16. mai.

2. Bussene som skulle transportere korpsene var utestengt fra hele sentrum.

«Vi oppfordrer til at publisering av stengte gater skjer i god tid til neste år, og vi håper at de innleide bussene som transporterer korps kan få nødvendige dispensasjoner slik at ikke korpsene hindres i sitt arbeid på nasjonaldagen», heter det i brevet.

Ifølge Musikkorpsrådet skyldes deler av kaoset, med både barn og korps som kom sent inn i skolegården, at sentrum var stengt for trafikk.

«For korpsmedlemmer helt ned i 8-9-årsalderen, tynnkledde, våte og iskalde, var det en ekstra belastning må måtte gå langt ut av sentrum for å komme om bord i bussen som skulle frakte oss videre.»

Korpsene skal ha søkt dispensasjon slik at korpsbussene kunne kjøre inn i sentrum, og Musikkorpsrådet mener det hadde vært uproblematisk for komiteen å imøtekomme dette ønsket.

«Til slutt vil vi oppfordre til at 17. maikomiteen direkte dekker transport for alle korpsene som spiller i byen. Korpsene som ikke holder til på øya måtte i år gå via sine respektive bydelsråd, noe som oppleves som et unødvendig byråkratisk mellomledd hvor korpsene må bruke mye tid på å forklare situasjonen og argumentere for behovet for buss».

– Må bare lære

17. mai-komiteens leder Eva Lockertsen Stenvold har følgende svar på kritikken:

– Vi har fått gode innspill fra Musikkorpsrådet, og det tar vi med oss, sier Stenvold til iTromsø.

Hun påpeker at det er politiet som håndterer stengingen av veier i sentrum, men at de satser på å være mer involvert i dette arbeidet til neste år.

– Når det gjelder skolegården er det en kjempeutfordring. Vi har brukt lignende barrierer før, og da gikk det tålig greit. De var ikke så store og fysiske som de var i år, og nå har vi prøvd denne måten å gjøre det, så skal vi evaluere hvordan vi kan gjøre det bedre til neste år, sier Stenvold.

VIL BLI BEDRE: 17. maikomiteen, fra høyre ser vi Eva Lockertsen Stenvold, Jack Arne Giæver Nilsen, Thomas Grønbech, Janne Mielle, Anni Skogman, Tone Hammer og Brynjar Østgård. Foto: Ronald Johansen

– Det er jo også kommet tilbakemeldinger om at personer i gule vester kommanderte elevene på en ufin måte?

– Utfordringen er at foreldrene ofte er med når man skal sluse elevene fra skolen, og med mye folk der, så ser jeg ikke bort fra at man kan bli litt kort og småirritert. Vi er alle bare mennesker, og det er klart at når det begynner å koke rundt ørene, så kan alle og enhver bli irritert.

Stenvold understreker at 17. mai-komiteen setter stor pris på den tilbakemeldingen de har fått.

– Vi er kjempeglad for at de har tatt på seg jobben med å gi så god tilbakemelding. Hvis ingen forteller oss hvordan de opplevde det, så vet vi jo ikke. Da tror vi jo at ting har gått superfint, også gjorde det ikke det, sier Stenvold og fortsetter:

– Vi skal se hvordan vi kan gjøre det bedre til neste år. Man må bare lære, og finne gode løsninger.