Bortgangen bekreftes av venner, tidligere kollegaer og familie.

Han var en av mange som gjorde en heltemodig innsats for å slukke den store brannen i Tromsø i 1969.

Tidligere ordfører i Tromsø kommune, Kristin Røymo (Ap), forteller at han har hatt en sterk betydning for byen.

– Han er en av dem som våget livet sitt for å redde byen i den store bybrannen i 1969. Den innsatsen som ble gjort av ham og de andre og de risikoene de utsatte seg selv for må man bøye seg i støvet for. Han er en hedersmann og Tromsø er han for alltid takknemlig, sier hun.

Under 50-års-markeringen etter brannen deltok Røymo som daværende ordfører og takket de gjenlevende brannmennene for innsatsen.

EN HEDERSMANN: Tidligere ordfører Kristin Røymo med Tor Henriksen under 50-års markeringen i 2019. Foto: Ronald Johansen

– Jeg fikk æren av å møte ham under markeringen, og det var sterkt å oppleve hvor mye han har ofret og gjort for samfunnet. Både disse brannmennene og andre har en enorm viktig betydning for samfunnet når en katastrofe som dette rammer, sier hun.

Henry Ole Olsen minnes også sin kollega.

– Han var en veldig «all right» kar som levde for yrket sitt. Han var en veldig samvittighetsfull, idrettsinteressert brannmann, sier tidligere tillitsvalgt for Tromsøs brannmannskaper og kollega, Henry Ole Olsen.

KJEMPET MOT FLAMMENE: Tor Henriksen var del av brannmannskapene som kjempet mot flammene da den store bybrannen rammet Tromsø i 1969. Foto: Arkiv

iTromsø samlet flere av de overlevende etter bybrannen i forbindelse med 50-årsmarkeringen i 2019. Tor Henriksen var blant dem.

Da fortalte han blant annet om da han og Harry «Baisen» Hansen ble fanget oppe på taket til Gerh. Holthe i Storgata da bygget eksploderte.

– Vi hadde gått opp gjennom en luke innvendig for å slukke fra taket, men det begynte å bli litt dramatisk før det smalt. Flammene slo for fort igjennom til at vi fikk gjort stort. Men så smalt det, og da var vi i trøbbel. Det ble så varmt at vi måtte ned på knærne, og spylte hverandre ned med vann for å klare å være der, fortalte brannhelten til iTromsø.

Satte spor i TIL

Det er ikke bare som brannmann Henriksen kommer til å bli husket. Han har også vært oppmann i TIL. I en reportasje i 1986 slo «Tromsø» ettertrykkelig fast at det var takket være Henriksen at TIL ikke stoppet opp.

– Jeg stortrives i jobben. Min oppgave er å legge alt til rette foran trening og kamp. Siden jeg tok over jobben som materialforvalter i fjor høst har jeg vært til stede på hver eneste trening. En periode i vinter hvor det var trening syv ganger i uken kunne jeg nok bli litt lei til tider. Nå som sesonger er begynt er alt imidlertid bare morsomt. Jeg gleder meg som en liten unge til hver kamp, sa Henriksen til herværende avis i mai 1986.

Henriksens etterfølger som oppmann i TIL, Hans-Thore «Boa» Hanssen forteller at forgjengeren har satt dype spor i laget.

– Han var en stabil og flink fyr som hjalp oss så mye han kunne. Han gjorde en kjempejobb for TIL da han var her, sier Hanssen.

Selv var han klar over at Henriksen hadde vært syk lenge, og har truffet han en del ganger etter han ble syk.

– Vi er lei oss for hva som har skjedd, og ønsker å kondolere til familien, vi tenker på dem, sier han.