Dette ifølge forsikringsselskapet If i en pressemelding sendt mandag morgen.

Bare det siste døgnet har det vært mange ulykker på glatt føre. Selv om det ikke er kommet snø, kan veibanen være lunefull, advarer If.

Ifølge forsikringsselskapet venter mange for lenge med å legge om til vinterdekk på bilen.

– Midt i oktober er det slettes ikke uvanlig med minusgrader på natta og underkjølt veibane. Det er en oppskrift på skumle ulykker. Mange oppdager ikke at veien er glatt før det er for sent, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Vanskelig å oppdage

Det er særlig høyereliggende strøk og veier som ligger nær vann som hvor det oppstår underkjølt veibane. En tynn, usynlig ishinne legger seg på asfalten. Den kan være vanskelig å oppdage for mange, før det er for sent.

– Mange har allerede skiftet til vinterdekk. Det er bra. Sommerdekk på underkjølt vei er en ulykke som venter på å skje. Dekk beregnet på sommerføre har langsgående riller for å unngå vannplaning, men fungerer dårlig for å skape friksjon når det er glatt på veien. På vinterdekk er det mønster som går på tvers. Det skaper grep, sier Clementz.

– Feil dekk på bilen er en rullende ulykke som venter på å skje. Bestemmelsene i kjøretøyforskriften til veimyndighetene slår fast at bilen skal være skodd for forholdene der den kjører. Det er ditt ansvar som bilfører å gjøre vurderingen. Du må også tilpasse farten etter vær og føre, påpeker kommunikasjonssjefen i If.