Denne saken er skrevet av skoleelev Isak Brox Krane (14) som er PRYO (praktisk yrkesorientering)-elev hos Mediehuset iTromsø denne uken.

Tidlig mandag ettermiddag, inne på kjøkkenet til restaurant- og matfaglinja ved Ishavsbyen VGS, i Breivika står amerikaneren Adrian Miller og hjelper elevene med å kutte opp grønnsaker.

– Soul food er en type mat som blander metoder fra Europa, Vest-Afrika, og sørstatene i USA. Den ble først tatt i bruk av slaver i Amerika som måtte finne nye kreative måter å lage mat på når de bare kunne bruke rester fra herrene deres sine måltider, og det lille de klarte å dyrke selv.

Miller forteller ivrig samtidig som elevene kutter opp kål de putter i en stor gryte.

– Jeg er her for å snakke om afroamerikanernes historie, noe jeg liker å formidle igjennom matlaging. Så det jeg gjør nå er å bruke lokale råvarer, altså varer som elevene på denne skolen har et forhold til, og forteller dem at de også kan være sjelebrødre og sjelesøstre ved å bruke disse ingrediensene, sier Miller som besøker skolen denne dagen under vertskap fra den Amerikanske ambassaden i Oslo.

STORFINT BESØK: Elevene ved restaurant- og matfaglinja ved Ishavsbyen fikk besøk av kokk, jurist og forfatter Adrian Miller mandag ettermiddag. Her forteller han om soul food-fenomenet til elev Daniel Høyseth. Foto: Ronald Johansen

Kjent og profilert i Amerika

Men Miller er ikke bare kokk og soul food-entusiast:

Forfatteren, juristen og kjendiskokken Adrian H. Miller har vært assistenten til Bill Clinton i et antirasistisk program, han sitter i flere nasjonale paneler og har tre utgivelser om afroamerikansk mathistorie. Adrian tror soul food ikke bare er viktig for kultur, men også bærekraft.

– Soul food er absolutt aktuelt innen bærekraft, det baserer seg på å bruke alle de ressursene man har, at man parterer og bruker alle delene på dyret til matlaging, på verdensbasis kaster vi en tredjedel av all maten i produserer, og derfor kan matlagingsteknikker som soul food hjelpe folk å ta riktige valg.

LOKALE RÅVARER: Adrian Miller viser elevene Marina Kristoffersen (som skjærer kål), Nea Hirvonen og Johanne Myr Svendsen hvordan man lager ekte amerikansk «soul food» med lokale råvarer, på bildet kål og svinekjøtt. Foto: Ronald Johansen

Mangel på unge som velger matfag

I det siste har det vært en betydelig mangel på kompetanse innen mat og serveringsbransjen, i 2021 kom det tall på at bransjen var hele 4.000 arbeidsplasser i underskudd. Dette ifølge tall fra Nav, publisert av Mat og marked.

Elevene på linjen tror at tiltak som dette kan være lønningen på problemet.

– Undervisningen er bra, den er spennende og annerledes. Jeg syns det er artig med slike praktiske opplegg. Jeg tror også at dette kanskje kan få flere folk til å velge Restaurant og matfaglinjen, å lage mat fra andre kulturer gjør jo undervisningen mye mer inkluderende og spennende, sier elev Marina Kristoffersen.

Medelev August Jentoft synes også undervisningen var interessant.

– Læringsopplegget i dag har vært veldig bra, jeg er utrolig imponert over Adrian og alt han har prøvd ut i løpet av livet sitt, det blir artig å se hva mer han har å lære oss. Dette er første gang jeg skal prøve soul food, og akkurat nå lager en oppskrift om han lærte fra moren sin, så jeg er veldig spent, jeg tror også at et opplegg som dette gjør denne linjen mer attraktiv for nye elever, sier han.