Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt hvilke farger i «trafikklyssystemet» de 13 ulike produksjonsområdene for oppdrett av laks, ørret og regnbueørret får.

Det kommer frem i en pressemelding tirsdag morgen, der det hevdes at beslutningen kan gi en vekst på i overkant av 21.000 tonn på landsbasis.

Hele kysten i Nord-Norge, inkludert produksjonsområdet som strekker seg fra Kvaløya til Loppa kommune, har fått «grønt lys» av regjeringen. Dette betyr at produksjonen kan økes med inntil seks prosent.

– Vi sørger nå for ytterligere vekst i de områdene der påvirkningen av lakselus på villaks er akseptabel. Det vil legge til rette for videre vekst for å skape flere arbeidsplasser, mer norsk matproduksjon, større verdiskaping og økte eksportinntekter for Norge, uttaler fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

– Samtidig tar vi hensynet til villaksen på alvor gjennom å redusere produksjonskapasiteten der påvirkningen er uakseptabel, legger han til.

Fargen er, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet, satt basert på naturfaglige vurderinger av lakselusas påvirkning på villaks for årene 2020 og 2021.

TRAFIKKLYS: Her Norge i rødt, gult og grønt, etter regjeringens nye vurdering av lakselus-problemet. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Oppdretterne i åtte av landets tretten produksjonsområder får grønt lys. Det betyr at de vil få mulighet til å øke produksjonen. Tre områder får gult lys, og to områder får rødt lys. I de røde områdene må produksjonskapasiteten reduseres.

BAKGRUNN: Trafikklyssystemet skal sørge for forutsigbar og bærekraftig vekst i havbruksnæringen. Fargen settes ut fra hvordan lakselusa påvirker villaksen i området, og avgjør om oppdretterne i området får lov til å vokse, eller om de får sin produksjonskapasitet redusert.