– Hvor står du selv politisk?

– Hehe. Prøv igjen, flirer Tora Lind Berg. Hun lar seg selvsagt ikke vippe av pinnen.

Hennes første dag på «jobb» i avisa iTromsø var på en personalfest den siste fredagen i juni 2021.

– Tidenes beste onboarding i jobbsammenheng. Jeg slapp den kleine første dagen på jobb mandag, men var allerede på hils med folk, sier hun.

Utmerket seg tidlig

32-åringen fra Kvæfjord hadde tidligere samme år søkt seg nordover igjen etter til sammen ti år som journalist på Østlandet og Vestlandet. Det var den ledige stillingen som politisk journalist i iTromsø som fristet. En stilling som i utlysningsannonsen fortalte at på sikt kunne åpne for utvidelse til politisk kommentator og redaktør.

Berg fikk jobben. Og det ble raskt klart at den potensielle åpningen skulle bli en realitet. Fra 1. april har hun kunnet smykke seg med tittelen politisk redaktør.

– Berg utmerket seg tidlig som en hardtslående politisk reporter i byen. Hun er nysgjerrig, pågående og etterrettelig, og opparbeidet seg raskt en meget god oversikt over de politiske prosessene i Tromsø. Med sin journalistiske kompetanse og politiske innsikt evner hun å avdekke og formidle, og hun har det siste året stadig satt ny dagsorden, sier sjefredaktør Trond Haakensen om avisens nye politiske redaktør.

Store ord, men Berg har vist at hun er dem verdig.

NY DAGSORDEN: iTromsøs sjefredaktør Trond Haakensen er full av lovord om Tora Lind Berg. – Hun setter ny dagsorden, sier han. Foto: Ronald Johansen

Innkjøpsskandalen

iTromsøs avsløringer om Tromsø kommunes innkjøpspraksis der kommunen har kjøpt inn varer og tjenester ulovlig i to år, uten å legge det ut på anbud, var det Berg som avslørte.

– Delvis avdekket selv, i samarbeid med dyktige medarbeidere, presiserer hun.

Og er det mer som kommunen forsøker å skjule for allmennheten, så akter Berg å få det fram i offentlighetens lys.

– Hvis tromsøpolitikken fortsetter å levere skandaler i tempoet som har vært til nå, så skal det bli veldig artig.

Roser det politiske Tromsø

Skandaleavsløringer til tross. Berg er rosende i sin omtale av det politiske miljøet i Tromsø kommune. En langt artigere gjeng å jobbe med enn politikere sør i landet, som hun sier.

– Selv medievante aktører i det politiske miljøet i Tromsø snakker rett fra levra. De pakker ikke inn sine svar i innøvde fraser som får både journalister og lesere til å sukke oppgitt. Folkelighet er positivt og en hedersbetegnelse som jeg vil gi til byens politikere. De forstår medias funksjon selv om det kan innebære ubehagelige spørsmål. De er artigere å jobbe med, rett og slett, sier hun.

Styrker

Berg synes hun raskt ble kjent med byens politiske aktører, og at de er ærlige og åpne med henne i intervjusammenhenger. Hun gleder seg til å fortsette samarbeidet.

– At hun så raskt satte seg i respekt i det politiske Tromsø, viser også at hun besitter en folkelighet som er en styrke i det journalistiske arbeidet. Å ansette henne som politisk redaktør i iTromsø var derfor et enkelt valg. Hun er en utpreget lagbygger og har de lederegenskapene som trengs for å styrke den politiske dekningen til iTromsø ytterligere i tiden som kommer, avslutter sjefredaktør Haakensen.

Selv om Berg har inntatt rollen som politisk redaktør og vil inngå i iTromsøs ledergruppe, så blir hun å fortsette som en skrivende medarbeider.