Tradisjonen tro ble 17. mai-feiringen i Tromsø innledet med flaggheising ved Speiderhuset i Petersborggata klokken 07.00 i dag tidlig til Flaggsangen.

Med blå himmel, sol og et par varmegrader i luften fikk de omtrent 90 uniformerte speiderne samt andre festkledde oppmøtte en fin start på nasjonaldagsfeiringen i Tromsø.

Medlem Jack-Arne Giæver Nilsen fra kommunens 17. mai-komité var den første som fikk tale for dagen.

- Vel møtt og gratulerer med dagen! Vi lever fortsatt i et fritt og selvstendig Norge. Det er ingen selvfølge i en verden som er full av råskap, krig og menneskeflukt. Det skal vi ta med oss inn i feiringen av vår frihetsdag, sa Giæver Nilsen.

Til taktfaste toner fra korpset TOF Guttemusikk gikk toget klokken 07.05 fra Petersborggata.

Her finner du årets program for 17. mai!

Her går speiderne

Speidertoget går langs Skolegata, Rådhusgata før det stopper i Rådhusparken hvor Jens Johan Hjort for siste gang som byens ordfører overbringer byens hilsning.

Toget fortsetter så ned Rådhusgata, Grønnegata, Bispegata og Storgata før det stopper på torget ved Fangst- og fiskermonumentet.

Speidertogets rute videre går fra sørsiden av Sjøgata til Prostneset hvor Christian W. Holmboe og Bjørnar Sommerbakk fra klasse 10b på Sommerlyst skole vil tale ved Jødemonumentet, for å minnes de seks millioner jødene som mistet livet under 2. verdenskrig.

Toget stopper også ved Roald Amundsens plass, før det fortsetter til Bankgata 13 hvor det blir tale ved minneplaten for Gestapos ofre. Speidertoget går så videre til Domkirkeparken, før det fortsetter til togets siste stopp i Kongsparken hvor det vil bli sang, appell og kransenedleggelse ved statuen av Kong Olav V.

Speidernes flaggborg vil også delta i Skoletoget der de vil gå fremst.

Send oss dine bilder fra nasjonaldagen!

Stolt ordfører

I rådhusparken fikk ordføreren komme med byens hilsen siste gang med ordførerkjedet rundt halsen.

- Få land om noen har en nasjonaldagsfeiring som oss. Vi har all grunn til å feire 17. mai, spesielt i år med 75 år siden okkupasjonen og 70 år med frihet. Med en stødig grunnlov har vi bygget et fritt land, verdens beste land å bo i, sa ordføreren.

Hjort takket også flertallet i kommunestyret for å ha stemt for å ta imot syriske flyktninger. Det sier han er et tegn på den omsorgsfulle tromsøværingen.

- Vi her er best i landet til å ta imot flyktninger. Jeg er glad for at vi lever opp til våre idealer. Jeg er også stolt av fotballaget Skjervøy som gråt for sin lagkamerat "Chuks", og som noen dager senere vant sin viktigste trepoenger da "Chuks" kunne komme hjem.

- Vi fikk følgende attest i ukeslutt: Folk i nord er fantastisk, de elsker alle mennesker uansett hudfarge. Lihkku beivviin, hjertelig tillykke med dagen, avsluttet en tydelig stolt ordfører.

Klasseturen forandret ungdommen

De to tiendeklassingene, Christian W. Holmboe og Bjørnar Sommerbakk, fortalte om da de i fjor reiste på klassetur til Polen for å besøke en av de mange konsentrasjonsleirene under nazi-regimet. De dro uten noe kunnskap, men kom hjem med erfaringer de aldri vil glemme.

- Størrelsen på leiren gjorde størst inntrykk. Da vi gikk igjennom de tunge metallportene inn til den store leiren som bare hadde ett formål, så gjorde det noe med oss. Vårt syn på menneskerettigheter og frihet er forandret. Vi håper all oppvoksende ungdom lærer fortida så vi kan forhindre at slike ting skjer i fremtida, sa Christian W. Holmboe og Bjørnar Sommerbakk.