I 1954 publiserte Bladet Tromsø profiler på byens markante innflyttere og 1. februar var turen kommet til Fritz Gottlieb Zapffe (1869–1956) fra Larvik.

Eleganse

– I mere enn 60 år har byen gledet seg ved denne gestalt, en fremragende og ypperlig representant for maskulin kraft og eleganse, skriver journalisten i omtalen.

Det vil tilsi at Zapffe flyttet til byen rundt 1894 og tilskrives æren for «hele den idrettslige bevegelse som har vært holdt ved like siden han kom hit.»

– Han var skiløperen som startet det første planmessige arbeide for den aktive konkurranseidrett. Han var skytter, fjellvandrer og fisker.

Nordstjernen

Og tilsynelatende «den inkarnerte turner». Da omtalen ble skrevet nevnes det at siste gang han ble sett i offentlig sammenheng var under feiringen av en yngre turnvenns 50-årsjubileum.

Zapffe var av yrke apotekar og arbeidet både ved apotekene Renen og Svanen. Disse var tydeligvis bare trinn på Zapffes karrierestige for i 1915 kjøpte han Storgata 42 hvor han åpnet apoteket Nordstjernen. Det drev han i nesten 40 år inntil han trakk seg tilbake i 1954. Nordstjernen eksisterte fram til begynnelsen av 90-tallet.

Inderlig nordlending

Zapffes personlige egenskaper og faglige dyktighet var uvurderlige for Roald Amundsen da Zapffe var delaktig i å rekruttere mannskap til polfarerens ekspedisjoner. Selv om han etter planene skulle delta på Amundsens ekspedisjon til sørpolen, var det ikke før i 1925 at han fikk bli med kameraten på tur.

Som så mange tilflyttere til Tromsø ble han værende og i sitt nesten panegyriske stykke kommer også vår journalist inn på hvorfor.

– Det har han ved enkelte anledninger selv gitt svar på, når han i høvisk selskapelighet har talt til, for og om byen. – Sjelden har noen kunnet tolke sin kjærlighet til den i mere velvalgte klassiske og skjønne ord, i mere varme og inderlighet.

At han «fant utløsning for sine latente krefter på mange og ulike områder, med sitt sprudlende overskott av energi» talte vel heller ikke for å flytte herfra. Så da ble den dypt respektere apotekeren, polfareren, turninstruktøren og journalisten værende i byen sammen med familien sin.

Heldigvis for oss.

foto
ARBEIDSPLASS: I sitt eget apotek, Nordstjernen, hadde Fritz Zapffe sitt daglige virke i vel 40 år. Foto: Ukjent
foto