Etter ett år med byggevirksomhet, åpnet barnehagen i helgen dørene for alle som ville oppleve den ombygde barnehagen.

Totalt har den foreldreeide – og drevne barnehagen, som er organisert som et samvirkeforetak, investert 16-17 millioner kroner i ombygging og oppgradering. Den nye barnehagen, som nå er over tre plan, er fullfinansiert gjennom Husbanken.

– Det har vært et betydelig økonomisk løft. Men vi har god erfaring med at å satse på utdannet personale og gi de ansatte gode arbeidsvilkår, også er økonomisk lønnsomt, påpeker daglig leder Heidi Andreassen i Karveslettlia barnehage.

Rovdrift ikke lønnsomt

Hun forteller at den store ombyggingen er et ledd i en langsiktig strategi.

– Vårt mål har vært å skape en fremtidsrettet barnehage, samt å sikre kvalitet, kompetanse og utvikling av organisasjonen. Vi har lenge hatt som strategi å være det naturlige førstevalget for alle med barn på Slettaelva, sier Andreassen.

Hun mener barnehagen i dag fremstår som en idyllisk perle, og viser til at både uteområde og innemiljø bevisst er utviklet på barnas premisser og slik at de ansatte får anledning til å utnytte sine ressurser.

– Normalt er 85-90 prosent av kostnadene i en barnehage personalkostnader. Hos oss er de rundt 75 prosent. Over halvparten av våre ansatte er pedagogisk utdannet, vi har lite sykefravær og knapt utskifting av personale. Vi har dessuten faste vikarer. Det lønner seg ikke å drive rovdrift på de ansatte, Andreassen.

Tar ikke utbytte

I tillegg til de fire avdelingene med til sammen 80 barn, der de minste holder til i egen etasje og med eget lekeområde, har nybygget også en egen adskilt personalavdeling i toppetasjen. Her finner man pauserom, men også et eget rom innredet med egne arbeidsstasjoner for de ansatte.

– Her kan de ansatte skru av hode og hjerte litt når de tar pause. Men vi har også lagt til rette for at de ansatte skal bruke tid til forberedelser her i barnehagen, i stedet for å ta med seg arbeidet hjem. Og vi ser allerede at arbeidsrommet blir veldig mye brukt, sier den daglige lederen.

– Har utbyggingen resultert i høyere foreldrebetaling?

– Nei, vi tar makspris. Vi har driftet barnehagen godt gjennom flere år, så vi har en økonomisk trygghet i bunn. Vi er en idealistisk barnehage, der det ikke utbetales utbytte, men der pengene i stedet pløyes tilbake i barnehagen for å sikre kvalitet og utvikling. I tillegg til Husbank-finansieringen, har vi brukt en del egenkapital på innredning og på uteområdet, opplyser daglig leder Heidi Andreassen.

- Personalet er helt fantastisk

Foreldrene skryter uhemmet av både personalet og den nyombygde barnehagen.

– Jeg hadde hørt mye skryt om barnehagen, men dette er enda bedre enn vi hadde håpet på, sier Jartrud Frafjord (31).

Datteren Elie på 17 måneder startet denne høsten i Karveslettlia barnehage. Frafjord har hatt to unger i andre barnehager tidligere.

– Personalet her er helt fantastisk, noe som jo betyr enormt mye for oss foreldre som hver dag leverer fra oss ungene våre. I tillegg er jo huset her blitt utrolig flott, med svært gode romløsninger, sier Frafjord.

Kristine Henriksen har hatt barn i barnehagen tidligere, og er også mektig imponert over utbyggingen.

– Hele huset innbyr for lek, det ser helt fantastisk ut. Men mest fantastiske er jo de som jobber her — det er uansett de som virkelig er både huset og hjertet i denne barnehagen, sier Henriksen.

Også Sander Mathéo Ryeng (4) koste seg i barnehagen selv om det var lørdag.

– Jeg liker best å leke med biler og med lego, sier han, før han tar en god bit med kake.

Moren Nadége Briet Ryeng har jobbet 11 år i barnehagen og er førskolelærer.

– Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Men det har vært et slitsomt år, med full drift under hele byggeprosessen. Jeg er glad for at vi nå får større plass, og at vi ansatte får arbeidsplasser og bedre muligheter til samarbeid, sier Ryeng.

FORELDREEID: Daglig leder Heidi Andreassen (helt til venstre) legger ikke skjul på at mye av suksessen også skyldes foreldrene. — Forholdet mellom foreldre og barnehage er veldig tett. Foreldrene er jo alle eiere her. Vi har en fantastisk foreldregruppe, sier hun. Foto: Tor Farstad
KLATRER: Med utvidelsen har barnehagen også funnet plass til både en scene og en klatrevegg i fellesarealet. Her er det Mina Sofie Gjelland (5) som tester ut klatreveggen. Foto: Tor Farstad
EGNE MAC-ER: Daglig leder Heidi Andreassen ønsker å legge til rette for at de ansatte gjør planleggingsarbeidet i barnehagen. Derfor er det funnet plass til et eget arbeidsrom med flere mac-er. Foto: Tor Farstad