Med en oppslutningsprosent på 11,8 prosent synker partiet med 1,2 prosentpoeng. Det er ikke ordførerkandidat Anni Skogman fornøyd med.

– Det er for dårlig, sier hun.

Partiet, som hadde 13 prosents oppslutning ved valget i 2011, gjorde heller ikke da noe brakvalg, og tiden for å hente inn nye velgere knappes stadig ned.

– I 2011 sa jeg at vi tapte valget, men vant posisjon, og det var takket være sterke samarbeidspartnere i Høyre. I 2011 hadde vi en nedgang fra valget i 2007, og vi har tydeligvis ikke klart å hente inn velgerne fra 2007 ennå. Der har vi en jobb å gjøre, sier Skogman.

Flere stemmer

Dersom Høyres solide nedgang vedvarer taper Frp byrådskontorene til tross for relativ stillstand i velgermassen.

– Jeg har ingen tro på at Frp får 51 prosent oppslutning ved valget, så et godt samarbeid med de andre borgerlige partiene er vi avhengig av. Nå skal jeg jobbe for å få flest mulig stemmer til Frp, og så jobber Høyre for å få flest mulig stemmer til Høyre. Så får vi håpe at det holder totalt, sier Skogman.

Skogman tror partiet har tapt mye på ikke å snakke høyt nok om egen politikk.

– Vi politikere er nok litt spesielt interesserte, og vi tror at alle får med seg det vi gjør. Men folk gjør nok ikke det, og dermed må vi bli flinkere til å fortelle om hva vi faktisk har fått til i posisjon, som for eksempel kortere ventelister i omsorgen, og fersk asfalt i byen. Vi må bli flinkere til å fortelle folk om disse tingene som vi får gjennomført.

Få kvinner

Skogman peker også på at mange ting ennå ikke er ferdigstilt.

– Vi var nok veldig optimistiske da vi kom i posisjon, og jeg har tidligere beklaget at ting ikke har gått så raskt som vi ønsket. Det blåser innbyggerne i, og det skjønner jeg, men vi må likevel få mulighet til å fortelle om det vi faktisk har fått til.

Meningsmålingen viser at Frp har best gjennomslag hos velgere under 30 år og velgere over 60 år. En overveldende prosent av velgerne er menn.

– Det er slik at Frp i mange år har blitt sett på som et «gubbeparti», og også her er kommunikasjon mot velgerne viktig for å nå ut til målgrupper vi skorter på, og vi må prate mer om det vi får til innenfor eksempelvis omsorg, hvor Kristoffer Kanestrøm er byråd.

En ting er hun likevel spesielt fornøyd med ved meningsmålingen.

– Ved at vi står på stedet hvil viser vi at vi ikke har tapt noe, hvilket folk var redde for da Høyre var så stor. Vi har ikke fått «SV-syndromet» og blitt betydelig mindre, og det er bra. Nå må vi bare hente inn flere velgere.