For nesten nøyaktig ti år siden, 1. juni 2013, ble det satt ny varmerekord i Tromsø. Kvikksølvet i gradestokken viste 28,3 grader, og folk strømmet til både Telegrafbukta og stranda i Grøtfjord.

En av dem som tok turen ut til Kvaløya på rekorddagen for ti år siden var Bernt Igeland. Han foreviget sågar folkehavet på sandstranda.

– Bildet ble tatt mellom klokken 14.00 og 15.00 på ettermiddagen. Alt bare klaffet så godt det året, plutselig ble det kjempefint vær, sier han.

Rekorden 1. juni ble satt etter en knallfin avslutning på mai måned, der værrekordene falt som solmodne fiken, den ene etter den andre.

– Det var knallvær den dagen, det husker jeg. Det var minst like mange folk på stranda som det bruker å være på de fineste julidagene. Når det slår til, så strømmer jo folk utover, sier han.

Vinterlig og høstlig

Med farevarsel for snø og høy snøskredfare er starten på juni alt annet enn sammenlignbar i år.

– Det er store kontraster altså, at det går an, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg da iTromsø slår på tråden for å høre om det kanskje finnes en bitte liten sjanse for at været blir bedre enn det som er meldt.

Meteorolog Siri Wiberg jobber i Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo. Foto: Tore Meek/NTB

Fredag før helgen lavet snøen ned. Onsdag og torsdag morgen er det ventet mer av det samme.

– Det blir ikke særlig varme onsdag, vinden dreier mot nordvest og temperaturen vil falle ganske kraftig. Det vil regne, men regnet vil gå over til sludd og snø. Tidlig torsdag morgen, altså 1. juni, kan det ha lagt seg snø mange steder altså, inkludert i Grøtfjord, legger hun til.

Utover torsdagen vil været lette noe, og temperaturen stige.

– Vi starter dagen med mellom 1 og 2 varmegrader, så ender vi opp på mellom fem og seks.

Så det blir ikke akkurat strandvær?

– Det blir hvert fall mye mer vinterlig og høstlig enn sommerlig, svarer meteorologen.

HVITT: Slik så lysløypa ut fredag før pinse. Foto: Carina Hansen

– Kan hvert fall ikke bli verre

Wiberg tør ikke anslå når sommeren vil melde sin ankomst i nord.

– Jeg har ikke helt sett den i prognosene våre for landsdelen ennå. Langtidsprognosene våre går fram til 10. juni, og det ser ut til å bli rundt seks grader og nedbør hele perioden. Kanskje vil vi gradvis se littegranne stigende temperaturer fra og med neste uke, og det er jo noe.

Hvor varmt blir det da?

– Syv grader, kanskje.

Er det noe du vil si til solsulta tromsøværinger?

– Hold sammen, gi hverandre klemmer, det går over – og går det ikke over, så kan det hvert fall ikke bli verre, sier hun.