Familien bekrefter dødsfallet overfor VG.

Træen var professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Det norske folk kjenner henne i tillegg fra utallige spalter i blader og aviser, samt fra TV-skjermen.

– Mamma har brakt mening, vakkerhet, lykke, beskyttelse og kjærlighet til livet mitt. Hun er dypt og inderlig savnet av meg og alle rundt seg. Hun er min største heltinne og jeg elsker henne over alt på jord, skriver datteren Aurora Træen Sørensen (23) i en SMS til VG.

– Mamma var den vakreste, fineste, smarteste og mest fantastiske kvinnen i mitt liv, skriver sønnen August Leonard Træen Sørensen (26) i en kommentar til VG.

– Hun som mor har formet meg som mann, og et liv uten henne, virker som et liv uten farge eller musikk, fortsetter han.

Sønnen forteller at moren var et «sosialt vesen uten like».

– Alle hennes venner har overøst oss med kjærlighet og støtte i denne vanskelige tiden.

Træen var blant annet styreleder i Helseutvalget, en stiftelse som jobber for bedre seksuell helse.

«Det er med stor sorg at vi i dag har mottatt dødsbudskapet om at styreleder Bente Træen sovnet stille inn i dag. Våre tanker og dype medfølelse går til Aurora og August med familie og venner» skriver Helseutvalget i innlegget.

Foto: Mattis Sandblad / VG

Fikk hjerneblødning

Træens datter, Aurora, skrev i et åpent Facebook-innlegg natt til mandag at moren lørdag ble rammet av en hjerneblødning, og da i skrivende stund befant seg på sykehuset.

«Skaden på hjernen hennes er for alvorlig, og min mor kommer til å dø», skrev 23-åringen.

Hun la til at moren var fri for smerter, og at hun sov fredfullt.

Træen har også en sønn på 26 år.

«Broren min og jeg er fullstendig i sjokk, og vi sliter med å slå oss til ro med at moren vår ikke kommer til å være her med oss lenger», lød det fra datteren.

Datteren opplyser at de er omgitt av familie, og at hun takker Gud for all tiden hun har fått med sin «nydelige mamma».

Hun takker også moren for all kjærlighet, omsorg, beskyttelse og glede.

Var operert for kreft

Tidligere denne måneden fortalte Træen i en lang kronikk i Forskersonen.no, der hun var spaltist, at hun var operert for kreft.

«Jeg har nylig deltatt i en type ufrivillig feltarbeid. Jeg ble operert for kreft i tykktarmen», skrev hun.

64-åringen har bidratt i en lang rekke artikler i VG opp gjennom årene, om temaer knyttet til sex og samliv. Hun har også skrevet flere bøker.

I 2003 fikk Træen Norges forskningsråds formidlingspris for sin forskning på seksualvaner.

Åpenhjertig til det siste

Til og med i sin ferskeste spalte på Forskersonen delte Træen åpenhjertig av egne erfaringer på det som ofte er et tabubelagt område.

«Jeg lå i sykehussengen min og tenkte på dette. Ingen leger eller sykepleiere jeg møtte tok opp temaet med meg. Litt i postoperativ morfin rus fant jeg ut at jeg måtte utforske relasjonen mellom pasienten og helsepersonell.

Jeg dro opp sykehusskjorten og pekte på stomien min: «Hva kommer dette til å bety for seksuallivet mitt?», spurte jeg overlegen.»

Før Træen begynte ved Universitetet i Oslo, jobbet hun ved Universitetet i Tromsø.

Hun var i tillegg utdannet tannlege.

Rettelse: I den første versjonen av denne artikkelen sto det at Træen døde av hjernehinneblødning. Det riktige skal var at hun døde etter hjerneblødning. Feilen ble rettet 18.04.2023 kl. 07.00.