De to kom alene til mål etter en tøff avslutning av den 16. etappen. Thomas leder nå rittet 18 sekunder foran Almeida og 29 foran Primoz Roglic.

Andreas Leknessund hang lenge med i gruppa med sammenlagtfavorittene, men var blant dem som tapte en del mot slutten. Han kom inn 2.42 minutt etter vinneren og falt til åttende plass i sammendraget, 3.30 minutter bak lederen.

Roglic tapte 25 sekunder til Thomas og Almeida på de aller siste kilometerne, men han er fortsatt med i seierskampen med fem etapper igjen av Grand Tour-rittet.

Bruno Armirail i den rosa ledertrøya fikk det veldig tungt en mil før mål og tapte voldsomt til de andre i sammenlagtkampen. Han tapte 30 sekunder på bare en kilometer og nesten fire og et halvt minutt til sammen.

João Almeida i front under tirsdagens fjelletappe i Giro d'Italia. Portugiseren endte som etappevinner, men Geraint Thomas (bakerst) erobret ledertrøya. Foto: Fabio Ferrari, LaPresse via AP / NTB

For tøft

Åtte og en halv kilometer fra mål måtte også Leknessund slippe de sterkeste rytterne, kort etter at de siste utbryterne var innhentet. Almeida og hans lagkamerater i UAE-laget kjørte veldig i front opp den bratte stigningen mot mål i Monte Bondone.

Snaut seks kilometer fra toppen rykket Almeida alene fra tetgruppa i håp om å ta de nødvendige sekundene på Thomas og Roglic i kampen om ledertrøya, men ikke lenge etter fikk han selskap av briten. Roglic maktet ikke å følge, og tetduoen kom alene til mål.

Almeida var best i spurten og jublet for etappeseier.

Et par kilometer før mål var Leknessund et drøyt minutt bak lederne, men det røynet på mot slutten, og han kom inn til 14.-plass 2.42 minutter etter Almeida.

Brutal start

Leknessund fikk en brutal start på etappen. En tidlig splitt i feltet skapte en minikrise og satte laget hans på prøve. Leknessund satt i gruppe to og måtte raskt sende sine hjelperyttere i DSM-laget fram for å tette luka. Det ble en stri jobb med den høye farten i front.

Med rundt 172 kilometer igjen til mål på den 203 kilometer lange etappen var den tidlige minkrisen avverget. Leknessund var tilbake i hovedfeltet og kunne puste lettet ut.

Kraftanstrengelsen hadde imidlertid kostet. TV-bildene viste at lagkameratene Marius Mayrhofer og Jonas Iversby Hvideberg slet tungt med å henge med hovedfeltet etter å ha gjort en voldsom jobb for Leknessund.