Kranbilen er nemlig i minste laget. Den måler bare om lag to og en halv meter i lengde, men er solid utstyrt med kran på taket. Are Thyholdt, daglig leder i Nordic Crane Tromsø, ler godt av den lille kranbilen.

– Den er ikke funksjonell som kranbil altså, det er bare en gimmick, sier han.

Lite kranaktivitet

Krana som er fastmontert på taket sitter nemlig godt slik den er plassert.

Les også: Denne bilen støver ned for 20.000 kroner

– Krana kan ikke løftes slik den er montert i dag. Med noen endringer kunne nok selve krana fungert, men jeg tror kostnadene hadde blitt mye høyere enn en slik investering hadde vært verdt. Det hadde ikke vært mange kilo den kunne løftet, forklarer Thyholdt med et smil.

Dersom du har behov for en kranbil kan du altså ikke forvente et besøk en av de minste i landet.

– Men vi bruker bilen en del på befaringsoppdrag. Mottakelsen bilen får er alltid slående, for ingen klarer å finne fram surleppa når denne lille karen kommer kjørende, sier Thyholdt.

Oppmerksomhet

Det mangler ikke på store smil og pekende fingre når den lille kranbilen baner seg vei rundt omkring i Tromsø. På kontoret går den bare under kallenavnet «500 grams mobilkranen».

– Det er faktisk helt utrolig hvor mye oppmerksomhet den får. Små unger elsker den, gamle damer måper av den, og voksne menn gapskratter av den. Jeg skjønner det godt, den ser jo litt morsom ut, sier Thyholdt.

Mange tror kranbilen er en el-bil, men Thyholdt presiserer at det er snakk om en liten dieselbil.

– Den er faktisk veldig god å kjøre, og den holder farta gjennom tunnelen. Den går godt, sier han, og stryker over rattet.

Bilen går på rundgang mellom forretningene i Norge, men Thyholdt har planer om å beholde den så lenge han kan.

– Den gjør seg best her i byen på sommerstid, så jeg har ikke tenkt å sende den videre med det første, påpeker Thyholdt.

Les også: Til unnsetning for skadet måseunge

LITT TRANGT: — Det er ikke ofte mannen er høyere enn kranbilen, ler Are Thyholdt. Foto: Tom Benjaminsen