– Det begynte å blåse skikkelig tirsdag kveld så jeg gikk ut for å ta inn snøskuffa. Da jeg kom ut av huset luktet jeg røyk. Det stusset jeg litt over, i og med at jeg tenkte at det ikke kunne skyldes at noen hadde fyrt i peisen, forklarer Morten Johansen.

Da Johansen gikk ut i gata, skjønte han fort at noe var galt. Noen få hus lenger bort i veien hadde det tatt fyr i et av nabohusene.

– Alt gikk så fort, det kan ikke ha gått mer enn fem-seks minutter fra jeg så at det brant oppe i takmønet, til flammene hadde spredt seg til store deler av huset, påpeker han.

Banket løs på vinduene

Onsdag formiddag var Johansen tilbake ved det brannskadde huset, lettet over at alt tross alt gikk så bra som det gjorde.

– Jeg visste ikke om familien var hjemme eller ikke, men i og med at begge bilene sto parkert utenfor, tenkte jeg at de sannsynligvis måtte være inne i huset.

Etter å ha ringt på uten å få respons, skjønte Johansen etter hvert at han begynte å få dårlig tid. Brannen spredte seg svært raskt, og i løpet av få minutter sto hele inngangspartiet på huset i full fyr.

– Jeg tok tak i snøskuffa som sto utenfor huset og brukte den til å banke løs på vinduene. Til slutt fikk jeg kontakt med den ene dattera i huset og fikk hjulpet familien, i tillegg til hunden deres, ut gjennom verandadøra. Deretter kom naboen fra andre siden av gata, Hans Jonny Hansen, løpende til og sammen fikk vi varslet de nærmeste naboene, forteller Johansen.

– Da hadde det begynt å brenne også i stuetaket, legger han til.

– Sjekk!

Dagen derpå er Johansen opptatt av at han ikke vil fremheve seg selv som noe helt, men påpeker i stede viktigheten av at alle tar ansvar for dem rundt seg.

– Det jeg har tenkt i etterkant av denne hendelsen er hvor viktig det er å sjekke at alt er OK. Ikke ta for gitt at noen bare har en fest dersom du hører et hyl eller at det sikkert har en naturlig forklaring dersom du hører et smell eller det lukter litt spesielt. At jeg gikk ut den kvelden var helt tilfeldig, men jeg tør nesten ikke å tenke på hvordan det hadde gått dersom jeg ikke hadde sjekket dette nærmere.

Johansen oppfordrer nå alle til å være så godt forberedt som mulig dersom uhellet skulle være ute.

– De fleste har vært med på brannøvelser på arbeidsplassen sin, men jeg tror ikke alle er bevisst på hvilken rolle de har dersom det oppstår en brann i deres eget hjem eller hos naboen. Da tror jeg det er lett at panikken tar deg.

Trodde brannen skulle spre seg

Nærmeste nabo til den brannherjede huset, Marius Chramer, var sikker på at flammene skulle spre seg til boligen hans.

– Jeg begynte å bære ut bilder og diverse verdisaker ut av huset, i tillegg til at jeg fikk flyttet bilen. Da lå flammene over hustaket mitt og jeg var veldig bekymret, forteller Marius Chramer.

Huset hans ligger like nedenfor eneboligen i Tomasjordveien der det tirsdag kveld begynte å brenne. Få meter mellom de to husene og kraftig vind i retning Chramers hus, gjorde at bekymringen var reell.

– Det satt en brannmann oppe på hustaket mitt til i to-tiden natt til onsdag for å hindre spredning, forklarer Chramer.

Selv om det til slutt gikk langt bedre enn fryktet, har ikke boligen hans sluppet helt unna brannen.

– Det har kommet rimelig mye røyk inn i huset, forklarer han.

foto
TOTALSKADD: Slik så eneboligen i Tomasjordveien ut etter at det begynte å brenne i huset. Foto: Ronald Johansen