Landemerket i Tromsdalen feirer 50 år i år. Det skal feires med konserter, gudstjenester og boklansering.

Men først må man få kirka ren.

– Vinduene ser ikke ut, sier Kristian Paulsen som er daglig leder for Tromsøysund menighet.

Les også: Ishavskatedralen får 120.000 kroner.

Opp i høyden

Han så seg nødt til å leie inn Renholdsservice for å vaske vinduene helt under mønet. For det har ikke blitt vaska på en god stund.

– Vi skifta vel vinduene i 2005 og de har ikke blitt vasket siden da, sier Paulsen som forklarer at det er til ære for Ingrid Espelid Hovig at de nå har litt panikk når det kommer til renhold.

– Når hun kommer må alt være pent, sier Paulsen som tviler på at Hovig har vært her siden de malte kirka innvendig for syv år siden.

Den folkekjære TV-kokken er enke til langkirkens designer, Jan Inge Hovig.

Les også: Gokk? Dette er Tromsdalen fra A til Å.

Bach og Brøstadbotn

Bursdagsfeiringen vil bli markert i løpet av to uker. Den ene er i november hvor selveste Akademie für Alte Musik Berlin tar turen nordover for aller første gang for å fremføre «Messe i h-moll» av Johann Sebastian Bach.

Den andre er førstkommende mandag fra 25.–29. mai.

– Vi feirer kirka hele året, men det er to uker det blir satt litt ekstra fokus på, sier Paulsen.

– Vi skal ha en fotoutstilling som heter «Hovig i nord» som viser Jan Inge Hovigs bygg. I tillegg kommer Brøstadbotn Barokkband som skal holde konsert her.

Les også: Ishavskatedralen fyller 50 år.

Boklansering

Men høydepunktet vil utvilsomt være boklanseringen fredag 29. mai som er selve 50-årsboka til kirka.

– Boken om kirka. Dette er selveste boka, sier Paulsen som forklarer at boka inneholder alt fra dens spede start og fram til i dag.

– Den er skrevet av Elin Kristine Haugdal som er lærer og forsker i kunstvitenskap ved UiT. Vi har også Hege Olaussen som har skrevet om arkitektturen. Det er to fagartikler av eksperter på områdene. Yngve Olsen Sæbbe har tatt mesteparten av bildene, utenom de historiske, sier Paulsen.