HEKSER, ZOMBIER OG DEMONER: Det er mye rart som skjer i Clodiusbakken. Bildet er fra ei Halloween-feiring i 2008. Foto: Marius Hansen Foto: Marius Hansen

For her i nord kryr det av slike historier, og selv om hekseprosessene i Finnmark er de mest kjente, skal det også ha blitt dømt og brent hekser på Tromsøya.

Ifølge hekseforsker Rune Blix Hagen har 11 personer blitt brent på bålet som hekser i Tromsø fogderi. De siste i 1647.

Samisk trolldom

I 1609 fulgte daværende lensherre over Nordlandene, Hartvig Bille, sin konges oppfordring om å slå ned på samisk trolldomskunst og det skjedde nettopp her i Tromsø. Christian IV, også kjent som Christian Kvart (1577-1648), mente at samenes trolldomskunst kunne skremme gudfryktige nordmenn å fra bosette seg i Nord-Norge. Det var med andre ord ikke tilfeldig at de første ofrene for kongens befaling var samer.

Kolbein Torstensen, Oluf Amundsen og hans kone, alle samer fra Kaldfjord, ble brent på bålet i mai 1609.

Retterstedet?

Nøyaktig hvor denne avrettelsen fant sted vites ei, men man finner det sannsynlig at den må ha funnet sted i nærheten av kirka i sentrum av byen. Kuriøst nok går det en historie om at det gamle KV-hjørnet skal ha vært hjemsøkt blant annet av ei intens røyklukt.

En synsk person som ble tilkalt for å forske nærmere, skal ha sett et bål for sitt indre øye. Der skal han også ha sett tre mennesker bli fortært av ilden.

Som om ikke vi hadde nok med våre egne hekser. het det seg at også hekser fra Danmark kom til Troms – og da særlig Tromsø – i forbindelse med sine rituelle kvelder. Her lå det nemlig ei kirke nær hedningene, Håkon Håkonssons misjonskirke Ecclesia Sanctae Mariae de Trums juxta paganos (Sta. Maria-kirken i Troms nær hedningene) fra 1252.

Slike kirker var ettertraktet blant heksene fordi trolldommen var særlig sterk rundt dem.

«Ride til Troms»

Å «ride eller fare til Troms» var i Danmark ensbetydende med det senere uttrykket «dra til Bloksberg»

Til slutt kan man på denne dag også minnes det mest kjente offeret for Finnmarks hekseprosesser: Quiwe Baardsen som opprinnelig hadde ry som en helbreder inntil han på «lørdagen før allehelgensaften» bedrev magi han ikke kunne kontrollere.

Den gode børen han hadde tilkalt for å hjelpe en fiskebåt hjemover på vegne av ei av fiskernes koner, ble til en storm. Fiskerkona ble ei fiskerenke og Baardsen ble arrestert og senere brent på bålet.

(Kilder: Rune Blix Hagen og Per Einar Sparboe)