Og svaret forskerne har funnet etter å ha saumfart over 100 forskningsrapporter er – kanskje.

James Mercer, professor emeritus ved UiT, har ledet arbeidet, og han sier at det kan se ut som om kaldtvannsbading har noe helsemessig med seg.

– Gjennomgangen viser at det er økende vitenskapelig støtte for at frivillig eksponering for kaldt vann kan ha gunstige helseeffekter, sier han til UiTs egne nettsider.

Forskerne har prøvd å finne sammenhenger mellom isbading og positive effekter på betennelser, fettdannelse og fettvev, blodsirkulasjon, stress og immunsystem.

Blant tingene man har funnet i studien er at isbading trolig har effekt på fettsammensetningen i kroppen. Det hvite kroppsfettet – det dårlige – som kroppen bruker som energilager reduseres, mens andelen av det brune kroppsfettet – det «gode» – øker. Brunt kroppsfett har en positiv effekt på kaloriforbruk, og det kan også ha en positiv effekt på hjerte- og karsykdommer. Det kan også ha en positiv effekt på insulinfølsomhet.

En utdypende artikkel om studien på engelsk kan leses her.

Ifølge Mercer så finnes det altså ting som tyder på at det er godt for deg å kaste deg i iskaldt vann – såframt du er frisk og rask og allment oppegående.

– Basert på resultatene fra denne gjennomgangen, kommer ikke de helsemessige fordelene nødvendigvis bare fra selve kuldeeksponeringen. De kan også forklares av andre faktorer, som en aktiv livsstil, god stresshåndtering, sosiale interaksjoner og en positiv tankegang, sier han til nettsiden.

Her kan du lese hele rapporten som tromsøforskerne har laget.