– Det er usedvanlig mange gode kandidater. Så dette er en stor ære. Man får en bekreftelse på at man har gjort sitt ytterste. All ære for det elevene gjorde, ikke minst skolen og redningsmannskapene, sier Jørn Myrvoll.

Klassen hans var på hyttetur 23. mars i år. De hørte at det begynte å sive ut gass fra slangen til en 12 kilos propantank. Myrvoll tok tak i kanna, og på vei ut antente mengden av gass i hytta.

– Det var et flammehav. Det har blitt et traume for alle involverte. Og hadde ikke Jørn tatt ut den tanken, så ville vi vært fanget inne i det flammehavet. Vi kunne ikke hentet ut klær for å varme oss. Og så ville vi stått der ute på vinteren i mørket, sier Svenn Torneus.

BRANN: Her er et bilde av den dramatiske hendelsen onsdags kveld, 23. mars i år. På dette bildet ser vi gasskanna etter eksplosjonen. Den fortsetter å spyle ut ild utenfor Nonsbu-hytta, mens en elev løper fra flammene. Foto: iTromsø-tipser

Kom ifra det med livet i behold

Myrvoll ble lagt inn på UNN med alvorlige brannskader etter eksplosjonen. Nå er det bare mindre merker igjen.

– Hvordan kjennes det i kroppen? Gjør det fortsatt vondt?

– Det var heftig i starten. Det tok tid før huden begynte å sette seg, men nå går det relativt bra. Jeg vil hedre behandlerne på UNN, sier han.

Lærerne undervurderer ikke ettervirkningene fra den dramatiske hendelsen.

– Det er jo åpenbart et traume for alle som opplevde dette. Jeg kjenner jo at det knyter seg i magen når man snakker om det. Det er noe vi må lære oss å leve med, sier Torneus.

Lærerne Svenn Torneus og Jørn Myrvoll forteller om tiden etter ulykken. Traumet sitter ennå fast i kroppen: – Tenk at alle kom ifra det, sier Myrvoll. Foto: Johannes Brøndbo

– Opplever dere at det er en forventning fra samfunnet om at «livet går videre»?

– Vel, vi må nok akseptere at folk takler det forskjellig. Og så gikk det jo heldigvis bra. Det er det vi må fokusere på, sier Torneus.

Myrvoll nikker.

– Vi hadde marginene på vår side. Tenk at alle kom ifra det. Det er det som er det viktigste, sier han.

For i ettertid viser bildene heftige skader på Nonsbu-hytta. Veggene er kullsvarte og klærne er smeltet. Det er enda godt at elevene lot vinduene stå åpne, slik at de kunne hoppe ut da flammene spredte seg.

– Det knytter oss sterkere sammen

Lærerne minner om at de har ansvarsroller for elevene som var i ulykken.

– Det er elevene som er viktigst her. Og vi vet ikke deres tanker. Vi må vise hensyn og respekt, sier han.

– Har relasjonen mellom deg og elevene, eller klassemiljøet som sådan, endret seg etter ulykken?

Myrvoll tenker litt på det.

– På sikt kommer vi styrka ut tror jeg. Det er en såpass heftig hendelse at det knytter oss kanskje sterkere sammen, sier han.

Det er Torneus og Myrvoll som i tiden etter ulykken har stått fram i mediene, mens Jørgen Berg har uteblitt.

– Her burde jo elevene og praksisstudent Jørgen Berg vært nominert sammen med oss. Redningsetater og skole også, sier Myrvoll.

HVERDAGSHELT: Læreren Jørn Myrvoll forsøkte å få gasstanken ut av hytta før det smalt. Akkurat hva som skjedde er uvisst, men gassen som hadde samlet seg i rommet tok fyr og ble til en stor eksplosjon. Selv vil Myrvoll minne om alle de andre som tok i et tak under ulykken. Foto: Johannes Brøndbo

Tenkte på at han skulle bli far

Jørgen Berg hadde ikke mulighet til å stille til intervju sammen med de to andre lærerne, fordi han nettopp har blitt far.

– Hvordan føles det å bli nominert?

– Det er jo litt rart, fordi man bare har handlet på instinkt. Det gikk bra, fordi vi handlet slik vi gjorde. Jeg tror aldri jeg har møtt en så fin gruppe med elever. De var helt fantastiske, sier Berg.

NYBAKT FAR: Da Jørgen Berg løp fra flammene hadde han én tanke i hodet. Beskjeden han nylig hadde fått om at han skulle bli far. Flere måneder etter er han nominert til «Årets tromsøværing». Han hadde ikke mulighet til å stille til intervju, fordi han skulle passe ungen sin. Foto: Privat

Berg sto like bak Myrvoll da gasstanken antente.

– Det var bare å berge livet. Å komme seg fortest mulig ut. Jeg snudde, la på sprang, og kjente varmen som kom trykkende bak meg, åpnet et vindu og hoppet ut, sier Berg, og legger til:

– Det var ikke lenge siden jeg hadde fått beskjed om at jeg skulle bli far. Det tenkte jeg på da jeg sprang gjennom bygningen, sier den nybakte faren.

Elevene kastet seg ut av hytta. Den var i full fyr og flamme. Elevene måtte samles, få varme klær og så måtte man koordinere med nødetatene, forteller Berg. Han trekker fram hjelpeapparatet.

– Det er helt sinnssykt hvor ivaretatt man føler seg. Det er imponerende når de kommer og tar styringa.

Berg er bare glad for at det gikk bra.

– Det var noen søvnløse netter i ettertid, men som de sier må vi være glad for at vi var så heldige når uhellet først var ute.

STEM

Slik kan du stemme på lærerne og elevene som «Årets Tromsøværinger»:

Du kan stemme på din favoritt enten via SMS, eller via denne nettavstemningen.

SMS-stemme til Jørgen Berg, Jørn Myrvoll og Svenn Martinsen Torneus: Send IT Årets Nonsbu til 2399