– Per nå kommer han ikke til å anke beslutningen, sier advokat Thomas Hansen til VG onsdag morgen.

Han forsvarer mannen som ble pågrepet på vei til jobb ved Universitetet i Tromsø (UiT) mandag. Den brasilianske gjesteforskeren er egentlig en russisk spion, ifølge politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Har du hatt kontakt med din klient i dag?

– Ja, det har jeg.

– Hva sier han?

– Han sier at han er fremdeles i sjokk. Han bearbeider dette så godt han kan, men han er selvfølgelig fremdeles i sjokk over det som har skjedd, sier Hansen.

FORSVARER: Advokat Thomas Hansen. Foto: Privat

Tirsdag besluttet retten å internere mannen i fire uker.

Internere er begrepet som brukes for varetektsfengsling av utenlandske borgere.

Ifølge kjennelsen fra Nord-Troms og Senja tingrett, mener Justisdepartementet mannen «utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser». De varslet om utvisning av mannen allerede 20. oktober.

Mannen skal ha kommet til Norge på et forskeroppdrag ved Universitetet i Tromsø høsten 2021 og forsket blant annet på hybride trusler. Kollegaer sier de føler seg lurt.

Og det er hele poenget, ifølge tidligere spionsjef Ola Kaldager.

PST er bekymret for at mannen kan ha tilegnet seg et nettverk og informasjon om Norges politikk i nordområdene.

– Hvorfor vil han ikke anke?

– Han ser ikke poenget med det nå. Dette er en sak som er blitt blåst opp så kraftig at, skulle han løslates, kan han vanskelig returnere til UiT. Det er klart saken har medført stor skade på ham og forskermiljøet han er en del av.

Beslutningen om å la være å anke tingrettens kjennelse, betyr ikke at mannen er enig i anklagene, understreker forsvareren.

– Jeg vil presisere at det ikke betyr at han er enig i det han er anklaget for. Han stiller seg totalt uforstående til det og vil søke å komme med sine merknader for å belyse saken fra sin side. Så myndighetene ta stilling til om han utvises. Hvis det skjer, vil han la prosessen knyttet til utvisning gå sin gang.