Rektor Dag Rune Olsen ønsker å bruke inntil 10 millioner kroner på tiltakspakker for studenter og forskere som er berørt av krigen i Ukraina.

Det melder UiT Norges arktiske universitet i sitt nyhetsbrev mandag.

UiT-styret skal behandle forslaget på møtet fredag 13. mai.

I forbindelse med krigen ble det innført en rekke tiltak rettet mot flyktninger som kommer til Norge og med ønsker og mulighet for å studere ved norske læresteder. Det ble fra regjeringens side også innført midlertidige tiltak som gir økonomisk støtte til ukrainske, hviterussiske og russiske studenter som var i Norge da krigen brøt ut – og som i den forbindelse mistet tilgangen til midler fra hjemlandet.

Fire pakker

Støttetiltakene fra sentralt hold ble imidlertid oppfattet som mangelfulle på flere områder. Det er også på den bakgrunn at UiTs rektor nå ønsker å supplere de nasjonale ordningene som er kommet på plass fra regjeringens side. I utgangspunktet ønsker rektor at UiT oppretter fire tiltakspakker eller støtteordninger.

  • Støtteordning for ukrainske forskere/universitetsansatte.

  • Støtteordning for forsker- til forskersamarbeid med russiske forskere

  • Støtteordning for utvekslingsstudenter fra Ukraina, Russland og Hviterussland som var ved UiT da krigen brøt ut.

  • Støtteordning for gradsstudenter fra Ukraina, Russland og Hviterussland som avslutter mastergradsstudier ved UiT i 2022.

Finansieringen av tiltakene må skje innenfor UiTs rammer og dermed gjennom omdisponering av midler satt av/planlagt til andre formål.