Det var i november i fjor at et utbrudd av bakterien Pseudomonas aeruginosa ble oppdaget på UNN i Tromsø. I mars skrev iTromsø at utbruddet hadde spredd seg til alle de fire helseregionene, og at det da var varslet om 160 smittetilfeller.

Den gang opplyste Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB at de så alvorlig på utbruddet, og at de i tiden fremover ville jobbe med å få oversikt over situasjonen og begrense utbruddet.

– Det er sannsynligvis en kombinasjon av smitte mellom personer og mellom personer og miljø. Derfor leter vi også etter en mulig felles smittekilde som medisinsk utstyr eller andre produkter, sa overlege Kirsten Gravningen ved FHI den gang.

Nå ser gåten ut til å være løst ved Oslo universitetssykehus (OUS), der de har påvist Pseudomonas aeruginosa i en pakke med en type engangskluter av merket Oasis Bedbath. Det skriver NRK.

Har jobbet med å finne årsaken

De rammede sykehusene har de siste månedene jobbet på spreng med å kartlegge utbruddene, og leder ved avdelingen for smittevern ved OUS sier til NRK at blant annet har undersøkt hva slags utstyr som har blitt brukt til de smittede pasientene.

– Det er veldig viktig at vi nå har funnet den sannsynlige årsaken til utbruddet med denne Pseudomonas-bakterien som foreløpig har rammet 239 pasienter ved 33 sykehus i Norge, sier Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet til kanalen.

Det ble ifølge NRK gjort funn av bakterien i en uåpnet pakke av produktet, som stammer fra den engelske produsenten Vernacare. Produktet er foreløpig trukket fra markedet. Inntil videre vil ikke engangsklutene bli brukt i Norge.

Koronapasienter døde

Bakterien er en vanlig forekommende bakterie som ofte trives i sykehusmiljø. Engangsklutene OUS har oppdaget bakterien på brukes ofte på intensivpasienter i Norge.

Bakterien forårsaker sjelden sykdom hos friske, men kan gi alvorlig infeksjon hos intensivpasienter og pasienter med svekket immunforsvar, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

Tre koronapasienter døde ved UNN i november, etter at de hadde blitt smittet av bakterien. Alle tre ble intensivbehandlet for koronaviruset, men døde av blodforgiftning og akutt sirkulasjonssvikt som følge av bakterieinfeksjon med nettopp Pseudomonas aeruginosa.

Ifølge FHI er bakterien svært motstandsdyktig mot antibiotika, og er ikke en sjelden årsak til sykehusinfeksjoner.