Rikardsen, som er naturfotograf og professor i arktisk og marin biologi på UiT, forteller at stranda i Bellvika på Kvaløya var dekket av flere hundre døde måker.

– Det er nok ikke noe nytt fenomen dessverre, men at det er så mange er kanskje mer spesielt, sier Rikardsen.

Da han besøkte Bellvika igjen søndag var det om lag 350 døde fugler på stranda. Han anslår at ytterligere et par hundre måker lå på land da han først gjorde funnet lørdag kveld, men at flere nok har blitt skylt ut på havet igjen i løpet av natten.

Fanget av sildesnurper

De døde fuglene har ifølge Rikardsen blitt skylt i land på grunn av uværet i helgen.

– Det var sterk pålandsvind lørdag. Det var også mange fiskebåter i Kaldfjorden da.

Han forklarer at måkene sannsynligvis har mistet livet på grunn av en snurpenot som brukes under sildefisket.

– Det er så mange måker her at når sildesnurperne skal fange silda, så er måkene så på hogget at de havner på innsiden av posen, sier han.

Professoren mener det er to ting som kan forklare hvorfor så mange måker har mistet livet samtidig:

– Når det er så dårlig vær som i går, blir måkene skylt inn under sildenota, og da drukner de. I tillegg er det mye sildolje som flyter på vannflaten og som fester seg på fjærdrakten slik at vannet trekker inn i fuglen. Da blir de våte og tunge, og fryser i hjel. Det er litt den samme effekten som når fuglen havner i oljesøl, sier Rikardsen.

Høy risiko

– Hvor vanlig er det å komme over et syn som dette?– At det er så mye på en plass er litt uvanlig. Men at vi finner måker spredt på havet og langs ved land er et vanlig fenomen. Jeg har aldri sett så dem ligge så tett som her, men jeg har sett mange døde måker flyte rundt. Det er på liv og død at måsen er her nå, sier Rikardsen, og utdyper:

– Det er et paradoks fordi måkene er her mye på grunn av de mange fiskebåtene. Det er her de lettest får tak i mat, og det gjør at de berger seg gjennom vinteren. Men samtidig er det en aktivitet med veldig høy risiko for måkene. Det er både positive og negative sider. Det er nok rundt tusen fugler som går tapt her ute på grunn av det.

Kritisk for bestanden

Professoren legger ikke skjul på at det som har skjedd er leit.

– Det er ikke noe hyggelig syn. Men det er også en situasjon som er vanskelig å unngå fordi det er så høy tetthet av fiskebåter, fugl og hval. En del av disse måkene er også i sterk nedgang så det kan være kritisk for måkebestanden når omfanget blir så stort som dette, sier Rikardsen.

Ifølge han vil måkene raskt bli spist opp av andre måker og ørn.

Skal undersøkes

Robert Barrett, professor ved UiT, forteller at Rikardsen har tatt med seg flere prøver som de nå skal se nærmere på.

– Han har samlet inn prøver for oss der ute. Grunnen til at de er døde er ganske klar – de har dødd i sildesnurperne. Det fikk jeg melding om også i fjor, men ikke i like stort omfang som dette, sier Barrett.

Han har aldri tidligere hørt om et så stort antall døde måker samtidig.

– Det var snakk om noen titalls i fjor. Fiskerne har fortalt at fuglene går i sildenota når de snurper inn silda for å ta den inn i båten. Da er måkene på hogget, forklarer Barrett.

– Dette er muligens et problem som vi må undersøke nærmere. Og nå er det også en forskningsgruppe i NINA (Norsk institutt for naturforskning) som jobber med dette med bifangst av sjøfugl i fiskeredskaper. Vi må gjøre dem oppmerksomme på dette slik at de kan se på det. Måkene er tatt med inn og Rikardsen skal levere dem inn til oss på mandag, legger professoren til.

Han forteller videre at UiT vil ta vare på prøvene og diskutere med NINA og Polarinstituttet hva som skal gjøres videre.