Reiselivsnæringa i Tromsø sysselsatte i 2016 over 3.300, med en omsetning på over 4 milliarder kroner.

I antall ansatte er reiselivsnæringa nå nesten dobbelt så stor som petroleum, industri og bergverk, samt fiskeri inkludert fiskeforedling i kommunen med 8 prosent av de sysselsatte i kommunen.

Antall utenlandske overnattingsdøgn har ifølge NHO økt med 112,7 prosent i Tromsø vintersesongen 2012–2013 til 2016–2017.

– Verdiskapning per ansatt er mindre enn andre næringer, men det at den er arbeidsintensiv og mange arbeidsplasser. Samlet sett blir det høy sysselsetting og omsetning, sier Gunnar Nilssen, regionkontakt i NHO Reiseliv.

Fremmet reiselivsresolusjon

Reiselivsnæringa i Nord-Norge sysselsetter over 15.000 arbeidstakere (2016 tall). Verdt å merke seg er at hver tredje ansatte er under 24 år. 41 prosent av de sysselsatte er utlendinger, viser nasjonale tall fra Statistisk sentralbyrå.

Den totale omsetningen i reiselivsnæringa var i 2016 på 18,3 milliarder kroner, mens verdiskapningen lå på over 8 milliarder.

Reiselivet er imidlertid ikke bare turisme, den er også avhengig av aktivitet i øvrige næringer og i offentlig sektor.

Gruppeleder i Tromsø Høyre, Erlend Svardal Bøe, tok sist helg til orde for en reiselivsresolusjon under Høyres landsmøte på Gardermoen.

Anslag gjort av analysebyrået Menon, viser nemlig at landsdelen ligger an til en betydelig økning i reiselivet de kommende årene.

Det mest optimistiske anslaget viser at godt over 20.000 kan arbeide med reiseliv om 12 år – i 2030. Ren verdiskapning er da anslått til å bli over 13 milliarder kroner.

Toalett og stier

Turisme vil stå for en vesentlig del av økningen innen reiseliv.

– Når vi ser på en forventet økning på 60 prosent i turismen de neste årene, må vi få til en politikk som kan ta vare på det sterkeste konkurransefortrinnet Norge har – naturen, sier Bøe til iTromsø.

RESOLUSJON: Høyres Erlend Svardal Bøe talte varmt for den vedtatte reiselivsresolusjonen under Høyres landsmøte sist helg.

Reiselivsresolusjonen var én av tre resolusjoner som ble vedtatt av Høyres landsmøte sist helg.

– Konkrete tiltak for å ta vare på naturen er noe så enkelt som toalettfasiliteter og merkede stier. Vi ser allerede at det er stor slitasje på naturen som en følge av turismen, påpeker Bøe.

Tidligere har det kommet forslag om en såkalt turistskatt der pengene skal brukes for å legge til rette for turismen.

– Skatter og avgifter er ikke løsningen hver gang vi møter en utfordring. Jeg mener det må et tett samarbeid mellom grunneiere, reiselivsaktørene og kommunene. Da kan vi finne løsninger som tar vare på miljøet for befolkningen og turistene, mener Høyre-politikeren.

LES OGSÅ: Hvaleventyret i Tromsø er over – Visit Tromsø tok oppgjør med byens hvalguider (For abonnenter)

Fortsatt lillebror på Nordkalotten

Tall hentet fra SSB og satt sammen av NHO Reiseliv, viser at Nord-Norge, og spesielt Tromsø, har større fart i reiselivet enn andre landsdeler.

Sammenlignet med Lappland øker trafikken på norsk side av grensen mer.

Nord-Norge er imidlertid lillebror på flere parametere. Landsdelen hadde samlet en økning i utenlandske overnattinger på 89 prosent fra vintersesongen 2012–2013 til vintersesongen 2016-2017, fra 212.000 til 400.000.

Lappland hadde til sammenligning 1,1 millioner overnattinger i fjorårets vintersesong. Antall utenlandske overnattinger om vinteren i Lappland økte med 400.000 gjester på tre år – det samme som hele Nord-Norges totale antall overnattinger.