– Det er godt å komme sammen den 22. juli. Vi gjør det for å minnes. For aldri å tie, for aldri å glemme. Vi gjør det for å hedre de drepte i regjeringskvartalet og på Utøya, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han talte i 22. juli-markeringen i regjeringskvartalet lørdag.

I år markeres det at 12 år har gått siden terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya sommeren 2011. Statsministeren understreket i sin tale at de siste årene har lært oss å forstå mer av hvor holdningene bak terroren kom fra.

– Vi forstår noe mer av hvordan både holdninger og handlinger fra den grufulle dagen skulle preke framover på hva som skulle komme etter 2011. At vi har opplevd mer hets og hatefulle ytringer, både i åpne rom og på nett, sa han.

Støre rettet også fokus på sommerens pridemarkeringer, som har funnet sted landet rundt. I den forbindelse mener han folk har vist kraften i samhold og mangfold.

– La oss i dag hente styrke i kraften fra våre mangfoldige fellesskap, sa Støre.

Dramatisk bakteppe

Statsministeren mener at bakteppet internasjonalt for årets markering er enda mer dramatisk i år.

– Russlands fullskala angrepskrig mot Ukraina er nå inne i det andre året. Vi er vitne til at menneskeverdet krenkes på det aller grusomste. Det er ekstra alvorlig fordi det skjer i vårt Europa der Russland er vår nærmeste nabo, sa han.

– I dag forstår vi mer om hva som ledet til terroren 22. juli. Det var holdninger som bygget seg opp over tid, uten at terroristen ble stoppet da han gikk til handling, sa Støre.

– Nå skjønner vi mer også rundt grunnlaget for Ukraina-krigen, som også har bygget seg opp over tid. Slik alle ekstreme bevegelser og handlinger gjør det. Denne gang ved autoritære ledere som gir seg selv rett til å invadere, bombe og ødelegge, samt skrive en helt egen versjon av saken, fortsatte han.

– Må slå ring om de åpne demokratiene

Støre understreker viktigheten av å slå ring rundt de åpne demokratiene.

– Et demokrati er ingen naturkraft. Et demokrati er menneskeskapt, grunnlovsfestet, levende, basert på tillit. Folk må respektere uenighet og mangfold. Ikke til og fra, nå og da, men hele tiden, sa Støre.

22. juli 2011 ble 77 mennesker drept i to angrep. Åtte personer ble drept i en bombeeksplosjon i regjeringskvartalet i Oslo, mens 69 personer ble drept på AUFs sommerleir på Utøya.