Et nedlagt industrilokale, skinnjakker, gamle T-skjorter fra Levis, arbeidsledighet, foreldrerett og ikke minst glitter og bare overkropper. Dette møter oss når vi overværer en gjennomgang av akt 1 av forestillingen «I blanke messingen» på Hålogaland Teater.

Øverst og splitter naken på plakaten står navnene «Finn Arve Sørbøe» og «Jardar Johansen».

Skuespillerne som er mest kjent som komiker og sanger, beskriver hverandre som svært gode venner på privaten, noe som kommer godt med når man også spiller bestevenner på scenen i rollene som Jerry Lubowski og Dave Bukatisnky.

– Vi har kjent hverandre lenge. Det er virkelig ikke et problem å spille bestevenner på scenen. Jardar er en usedvanlig hyggelig fyr. Vennskapet oss imellom begynner vi så smått å få på plass også på scenen, sier Sørbøe, som forteller at begge spiller i en toalettscene hvor de må gjemme seg for jentene. Her blir Johansen sittende på fanget og vendt mot Sørbøe i flere minutter.

– Det er en fire minutter lang klem, og det er mange pussige situasjoner i dette stykket, men når man har gjort det i noen uker, blir man vant til dette. Nå er det helt ok å ha ham på fanget mitt, sier Sørbøe og ler.

– Jeg måtte øve meg på å ikke le av ham. Finn Arve er den morsomste personen jeg vet om. Jeg slet veldig i starten med å holde ansiktet. Jeg startet bare å le hver gang han kom inn på scenen og begynte å prate, sier Johansen.

Gir hverandre tips

«I blanke messingen», som er basert på den britiske filmen «The Full Monty» fra 1997, er HTs aller største oppsetning siden «Les Misérables» fra 2012. Da også med Jardar Johansen i hovedrollen, den gang som Jean Valjean.

Nå vender den folkekjære artisten tilbake til scenen, og det med Tromsøs mest kjente komiker med seg på laget.

– Han overrasker meg daglig. Han har en naturlig tilnærming til det han skal si. Teaterbiten fikser han elegant, sier Sørbøe om bestekameraten.

– Han gir meg tips om sangnumrene, som jeg overhodet ikke har noen kompetanse på fra før av. Det blir mange tips og hint mellom scenene, sier Sørbøe.

Han fikk regelrett bakoversveis da han så plakaten for forestillingen. Der er nemlig han og fem andre skuespillere fotografert helt nakne, kun iført hatt og sløyfer.

– Først skvatt jeg, og da det første store banneret kom opp i byen, fikk jeg bakoversveis. Men når man har sagt A, må man si B. Man må gå noen runder med seg selv og bryte noen barrierer. Jeg er absolutt ikke den som kler av meg skjorten på stranden. Jeg ser nå ut som jeg gjør, sier Finn Arve Sørbøe, som forklarer at det er historien som gir ham grunn til å la klærne falle.

– Det er den desperasjonen de var inne i som driver dem til å gjøre det. Og det kan jeg relatere meg til.

– Det var kjempespesielt da vi kom inn til fotoshooten hvor Finn Arve sa: «Jeg kler jo av meg hver kveld, og jeg kan jo spille, men den sangbiten gruer jeg meg skikkelig til». Jeg sa jo også at jeg kler av meg hver kveld, kan synge, men ikke spille. Det hele toppet seg da Svein Harry Hauge kom inn og sa: «Å synge og spille er ingen problem, men å kle av seg!». Da lo vi alle godt, og i ettertid har vi funnet ut at vi støtter oss på hverandre når vi er på scenen, sier Johansen.

Kroppsfiksering

Duoen har altså delte meninger om hvordan det er å kle av seg foran et fullsatt Hålogaland Teater. De første prøvene er unnagjort bak låste alle dører slik at ingen ubudne gjester skulle komme inn.

Jardar Johansen legger ikke skjul på at han er litt overvektig, men han ble faktisk pålagt å legge enda mer på seg i forkant av forestillingen.

– Jeg har aldri hatt store komplekser rundt kroppen min. Bortsett fra litt ryggproblemer har jeg stått på scenen, spilt fotball og til og med tatt brassespark. Karakteren min er ikke «happy» med hvordan han ser ut, men jeg kjenner meg ikke igjen i det i det hele tatt. Vi er vokst opp i en verden hvor vi er utrolig kroppsfokuserte. Det er fantastisk at folk trener, men det er trist at folk trener for å se ut som noe annet enn dem selv. Man blir aldri fornøyd, og det synes jeg er trist, sier Johansen.

Han mener at det er akkurat dette som kommer godt fram i forestillingen hvor arbeidsledige menn fra Sheffield tyr til strippescenen for å tjene penger.

– I samarbeid med regissør Ivar Tindberg har jeg forsøkt å gjøre ham til en «Finn Arve»-tøffing. Det betyr egentlig ikke så tøff, men han har flere myke sider. Det er helt klart mange såre sider hvor han holder på å miste sønnen sin og alt har gått i vasken, sier Sørbøe om sin rollefigur Jerry Lubowski.

Sønnen på settet

I tillegg deler Finn Arve Sørbøe scenen med sin sønn, Håkon Gabriel Sørbøe. Hålogaland Teater har nemlig hentet inn tre gutter som skal spille sønnen til Sørbøes karakter.

– Han var med på «Et juleeventyr», men dette er mye større. Her får han brynt seg skikkelig, sier Sørbøe, som forteller at han nå sliter med å få sønnen til å gå på skolen.

– Han er blitt tatt godt imot her og han koser seg skikkelig. Jeg tror han kunne tenke seg å avslutte skolegangen nå og begynne fulltid her. Dette er profesjonelt, og han blir stilt krav til her, på lik linje med oss andre, sier skuespilleren, som gledelig gir tips underveis i prøvene.

– Det er modige gutter. Aldri om jeg hadde våget å gjøre det samme da jeg var 12 år, sier komikeren.

Snart utsolgt

I storsalen hvor skuespillerne har samlet seg for en ny gjennomgang står regissør Ivar Tindberg. Han har regissert flere stykker ved HT og orienterer om siste nytt før prøvene går i gang.

– Det er mye bra her, men vi må kutte ned stykket. Det må gå mye kjappere, det må flyte bedre. I tillegg river vi bort noen sider i manuset. Side 40 er nå helt borte, sier regissøren til skuespillerne.

– Det må bli bra. Når man forteller ting, trenger man ikke å fortelle det to ganger. Det er alltid litt trist å miste noe man har øvd inn, men man må skjære det ned, sier regissøren.

Like før helgen slo inn hadde forestillingen solgt over 9.000 av de totalt 10.200 billetter som er langt ut. Det betyr at «I blanke messingen» allerede er en suksess for Hålogaland Teater.

For ett år siden så det mye verre ut da billettsalget stupte. Til tross for en satsing på blant annet forestillingene «Kong Lear» og «Blodig alvor», gikk HT med en forventet nedgang i billettsalg. Nå ser alt mye bedre ut for teateret, som nylig feiret 10 år i eget hus nede på Strandkanten.

– Vi kjenner på presset. For det må jo bli bra. Det er mange som har store forventninger og vi vil jo oppfylle dem. Det er en stor satsing for teateret, og det er veldig dyrt, sier Tindberg, som får med seg skuespillerne på begeistringen over utsolgte forestillinger.

– Det er en enorm inspirasjon. Det er bedre å skulle imøtekomme en forventning enn å skulle overbevise, sier Sørbøe.

«I blanke messingen» har premiere 5. november på Scene vest.

foto
PARYKK: Hver morgen må Finn Arve Sørbøe sette seg i sminkestolen. Foto: Ronald Johansen
foto
FORNØYD: Jardar Johansen må følge ekstra godt med på sminkingen han får av Per Ragnar Karlsen. Når premièren er over, må nemlig skuespillerne sminke seg selv. Foto: Ronald Johansen
foto
PRØVER: Jardar Johansen og Finn Arve Sørbøe får instruksjoner av regissør Ivar Tindberg.Foto: Kent-Einar Myreng Foto: Kent-Einar Myreng
foto
Foto: Kent-Einar Myreng
foto
Foto: Kent-Einar Myreng
foto
Foto: Kent-Einar Myreng
foto
Foto: Kent-Einar Myreng
foto
Foto: Kent-Einar Myreng