Tromsø Venstre ønsker et større fokus på folkehelse og byutvikling. Nå går de til valg med et løfte om å realisere en sammenhengende havnepromenade fra Breivika til Sydspissen, i tillegg til å bygge ut et gangstrøk langs sundet fra Gammelgård til Tomasjordnes.

– Med en helhetlig havnepromenade både på fastlandet og på øya vil man skape et byrom hvor folk kan trives. Det vil øke attraktiviteten i de områdene, noe som også vil skape bolyst utenfor bykjernen. Vi ønsker å gjenskape nærheten til kysten og å dyrke fram Tromsø som en kystby. Det handler om folkehelse, trivsel, rekreasjon og byutvikling, sier ordførerkandidat Irene Dahl.

Inspirert av Tromsømarka

Det er mange som har tatt til orde for en havnepromenade, men Venstre mener at for å nå det målet så må et helhetlig og koordinert arbeid til. Venstre sammenligner det med Tromsømarka-prosjektet, der man siden 2011 har investert omtrent 14 millioner kroner i å utvikle marka til et populært rekreasjonsområde som gir høy helsegevinst.

Dahl mener at sjøkanten nå fortjener den samme oppmerksomheten.

– Havnefronten i Tromsø har lenge vært preget av gamle industri- og lagerbygg som nå omdannes til nye virksomheter og boliger. Nå har vi muligheten til å knytte sammen bydelene våre på et helhetlig vis. Flere steder er de nye partiene langs sundet for smale og dårlige, vi ønsker en bred, innbydende og inkluderende promenade som kan bli en stolthet for byen, sier Dahl.

Vil ha fortgang

Morten Skandfer, Venstres 3. kandidat, mener at kommunen må sørge for å realisere planene. Han mener at til tross for at foreligger planer og visjoner, så følges det opp for ujevnt.

– Kommunen legger føringer på alt som skal skje i strandsonen og det ligger allerede krav inne til en havnepromenade. Vårt poeng er at det også må fokuseres på kvaliteten på havneområdet, mer enn bare en minimumsløsning. Vi må ha en gjennomgående promenade som er bred nok, godt nok opplyst og beplantet, som kan brukes både om sommeren og om vinteren. I dag har vi områder som blir brutt opp av fyllinger, gress og bygninger, det gir ikke folk mulighet til å bruke områdene på skikkelig vis. Vi trenger mer enn en grusvei i fjæra, sier Skandfer.

Områdene langs sjøen er attraktive for mange ulike interesser, både næring, det offentlige og det private. Venstre-politikerne mener derfor at en koordinering må til for å sammenfatte alle de ulike interessene til én unison front.

– Alle vil jo det samme, nemlig å utvikle havneområdet til et attraktivt sted der folk vil være. Vi må unngå å bygge byen vår inn og vi må ha et helhetlig blikk på sundet. Slik kan vi bringe byen til sjøen og sjøen inn i byen igjen, sier Skandfer.

KNYTTE BYEN TIL SJØEN: Irene Dahl og Morten Skandfer i Tromsø Venstre går til valg med et løfte om å utvikle havneområdene i byen til attraktive byrom for folk. Foto: Timofei Khokhlov