– I alle byer man besøker trekkes man gjerne mot gamlebyen. Man søker det opprinnelige. Nedover Europa opplever man at gamlebyene er kjempegodt ivaretatt. Man ser nesten ikke antydninger til forfall, sier Hallvard Birkeland.

– Men sånn er det ikke her?

– Nei, da jeg kom til Tromsø i 1970, så jeg at den delen som viste byen fram var stemoderlig behandlet. Det var likevel først i 2010 at jeg skrev et debattinnlegg om dette, som ble publisert i iTromsø og Nordlys, forteller Birkeland.

– Dårlig til å ivareta tradi

I innlegget beskrev han Tromsø Gamleby, og hvordan det lenge hadde ligget i skyggenes dal. Det gikk nesten ikke folk dit. Det var jo kun til Mydland.

– Det var her Hamsun fikk trykt sin første bok, og her byens eldste originale byhage ligger. Det er ikke engang pappskilt som forteller om dette, påpeker han.

Innlegget traff en nerve hos flere, deriblant Høyre-politiker Tom Willeng Strøm, og sammen ble de enige om å begynne jobben for å gjenreise Gamlebyen.

– Norge er dårlig til å ivareta sin tradisjon. Som Odd Nerdrum så treffende sa det: «Norge er ikke en kulturnasjon, Norge er en skinasjon». Bryggene i Bergen skulle rives. Bakklandet i Trondheim var på et tidspunkt i ferd med å bli motorvei. Det blir like absurd som at man skulle rive slottet. I Bergen og Trondheim tok man imidlertid til fornuften, og områdene er i dag til fantastisk berikelse for byen.

– Mulighetene er enorme

Et tusentalls møter har de to vært i for å fremme saken, og det siste året har de også fått Åge Myhre med i kampen.

Han er arkitekt, og har vært en sentral mann både i gjenreisningen av Bakklandet og gamlebyen i Vilnius.

Noen poenger ser ut til å ha nådd fram. Kommunen har blant annet vedtatt at det skal utvikles en gamleby. Tromsø kommer stadig noen skritt nærmere Hallvards drøm.

– Mulighetene er enorme. Bare se hvordan Nyhavn i København gikk fra et trasig område til å bli en perle. Det samme kan vi få til her, mener Birkeland.

Her kan du lese om presentasjonen av de øvrige kandidatene:

Kandidat 1: – Tror folk synes vi gjør en god jobb

Kandidat 2: – Jeg er veldig stolt av byen min

Kandidat 3:  – Mitt ønske er at folk skal ta vare på dyrene sine

Kandidat 4: – Jeg synes det er trivelig å hjelpe

Kandidat 5: Matsentralen har samlet inn og delt ut over 60 tonn mat

Kandidat 6: Finnen som på få måneder vant hele byens hjerte