Torsdag formiddag tok Arvid Jacobsen Lille Snuff (32) med ut slik at han skulle få kose seg i hagen i sola, utenfor eneboligen på Kvaløya. En telefon ringte og eieren snudde ryggen til i noen få sekunder, men da han snudde seg tilbake var Lille Snuff vekk.

– Jeg så at noe rørte seg borte ved busken i hagen, og gikk dit for å se om han hadde gjemt seg der. Han bruker å gjøre det iblant. Men han var ikke der, så jeg tror han benyttet anledningen til å gå sørover. Han var ivrig med å gå den veien hele dagen, og jeg måtte hente han tilbake flere ganger, sier Arvid Jacobsen (79)

– Har han stukket av før?

– Nei, han vandrer jo rundt, men jeg går etter og passer på ham og henter ham hvis han går for langt. Han har aldri vært ute alene. Han er veldig snill og selskapssyk, og kanskje litt bortskjemt for han vil helst spise mens han sitter på fanget mitt og blir matet, sier Jacobsen og legger til etter en liten pause:

– Hadde jeg bare visst hvor han var.

For de som tenker «hvordan kan en skilpadde som går så sakte stikke av?», er det på tide å avkrefte en myte. - De kan faktisk bevege seg ganske så fort når de vil. Foto: Privat

Profesjonell søkshund søkes

Det er ikke uvanlig at skilpadder forsøker å gjemme seg ved å grave ned hodet og forbeina, og da kan de være vanskelig å få øye på. Etter å ha leitet en stund sammen med naboene, kom brannvesenet med varmesøkende kamera i området. De fant heller ikke Lille Snuff.

I går kjøpte Jacobsen et slikt apparat selv, men han har fortsatt ikke klart å finne kjæledyret han har hatt i 31 år.

– Jeg håper at noen som har en profesjonell søkshund kan hjelpe meg. Det har vært to hunder her og forsøkt å finne ham, men den ene var opplært til å finne veggdyr.

Eneboligen Lille Skruff forsvant fra ligger bak Kvaløysletta sykehjem. Jacobsen tror han har vandret sørover derfra.

– Hvis noen finner ham, er det bare å løfte han opp og holde under magen og oppå ryggen. Som andre skilpadder kan han jo bite, men han er veldig snill. De eneste gangene han har bitt meg, er når jeg sitter barføtt. Da kan han bite meg i tåa, det er nesten som å se Skipper’n.

Var på størrelse med en brikke under et dramglass

Lille Snuff er en 32 år gammel skilpadde av arten testudo hermanni, og er oppkalt etter et russisk barneeventyr siden han kommer fra Russland. Han er på størrelse med et kakefat og veier ett kilo.

– Han har vært sammen med meg siden jeg fikk ham i 1991. Da var han veldig liten, ikke større enn en brikke under et dramglass, som bunnen av et kaffekrus. Jeg kunne bære ham rundt i lomma, sier Jacobsen.

– Er du redd for at et dyr kan ha tatt ham?

– Store fugler, som ørn, kan fange skilpadder og fly litt med dem for så å slippe dem i bakken, men her er det bare måser, og de klarer ikke løfte han. Jeg har aldri sett oter eller rev her heller, så jeg håper han bare har gått seg vill.

Om noen kan hjelpe, eller om noen finner Lille Snuff, kan man ta kontakt med Jacobsens venn, Kirsti Tøndel på telefon: 932 05 353.