– Vi er her for å profilere oss i dag. Hovedformålet vårt er ikke å få inn så mye penger, men vi ønsker at folk skal bli kjent med det arbeidet vi gjør, slik at vi på sikt kan få bred støtte til arbeidet vårt, forklarer hundefører Bjørg Abelsen.

Sammen med schæfertispa Ela (5) hadde Abelsen møtt opp på standen som lokallaget til Norske redningshunder i Tromsø hadde i storgata lørdag.

Kostbart

Der fikk hun selskap av flere av lokallagets medlemmer og deres firbeinte «kolleger», blant annet Sofie Berntsen og hennes schæferhund, Aska (3).

– Jeg elsker å bruke tid på hunden min, men i tillegg til at det er tidkrevende å være med i Norske redningshunder, koster det mye penger, forklarer hun.

Som iTromsø skrev tidligere i år sliter lokallaget med å skape nok økonomisk støtte, noe medlemmene frykter skal gå ut over arbeidet de gjør. Berntsen anslår at hun bruker opp mot 100.000 kroner i året på dette.

– Utstyr, kurs, godkjenninger og reisevirksomhet er dyrt. Dette betaler hvert av medlemmene av egen lomme, påpeker hun.

SE VIDEO: Slik må de trene for å redde liv

Utdannet katastrofehund

Abelsen kan fortelle at lokallaget i Tromsø har totalt 38 medlemmer, hvor mellom 15 og 20 stykker er aktiv medlemmer. Selv har hun vært med i fire år.

– Jeg begynte da Ela var ett år gammel. For to år siden ble hun godkjent ettersøkningshund. Hun er også videreutdannet som katastrofehund, det vil si at hun kan brukes til søk i sammenraste bygninger, i jordskjelv og steinras blant annet, forklarer Abelsen.

Ved ulykker samarbeider Norske redningshunder tett med politi, ambulansehelikopter og andre frivillige organisasjoner som Røde Kors og Norsk Folkehjelp.

– Vi savner offentlig støtte til det arbeidet vi gjør, påpeker hun.