Egil Pettersen (69) var journalist i Nord-Norge i 50 år og et kjent ansikt for TV 2s seere fra 1992 til han gikk av med pensjon i 2020.

For et år siden fikk han et lite sår på nesen som ikke ville gro.

– Min nabo som er fastlege, stilte diagnosen på ett sekund: «Egil, det her er hudkreft. Det er ikke farlig, men kreften må skjæres vekk», sier Pettersen til VG.

Det var Pingvinavisa, internorganet til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), som første brakte historien om hvordan nesen hans ble reparert.

En biopsiprøve bekreftet hudkreft. I august i fjor ble det utsatte området fjernet under dagkirurgi på plastikk-kirurgisk poliklinikk ved UNN.

REPARERT: Ny nese er på plass ved hjelp av kinnvev. Foto: UNN/Privat

Kirurgene tok en del av øret for å konstruere ny nese. Men vevet som ble satt inn, døde da det ikke fikk nok blodgjennomstrømming.

– Jeg er ingen tøffing og så meg ikke i speilet. Det var kona mi Eva som stelte såret og kunne konstatere at nesen var i ferd med å bli blå, sier 69-åringen.

Måtte trøste

Han hadde fått mobilnumrene til overlege Lavra Balto og lege i spesialisering Joakim Lagerlöf ved plastikk-kirurgisk avdeling og sendte dem bilde.

– Jeg måtte trøste dem, de var skikkelig lei seg. De syntes synd på meg og håpet det skulle være over, sier Pettersen.

I neste forsøk ble en stilket lapp fra venstre kinn brukt til å lage ny nesetipp.

– Da gikk det veldig bra. Men jeg takket nei til en tredje operasjon for å fjerne arrvev. Sønnen min Lasse på 40 sier at «pappa, endelig ser du litt tøff ut».

BANDASJERT: Egil Pettersen måtte gå med bandasje i ansiktet i flere måneder.

I flere måneder gikk den pensjonerte TV 2-reporteren med bandasje i ansiktet. Det ble lagt merke til, da han skulle hente barnebarnet Edvard i barnehagen.

– Da jeg fortalte at legene holdt på å reparere nesen fordi jeg hadde solt meg, utbrøt kompisen hans: «Bruker du ikke solkrem?!».

Solfaktor 50 pluss

Alle ungene kom løpende for å se farfaren til Edvard.

– Jeg har aldri vært sånn som ligger og soler meg, men har vært veldig mye utendørs – uten å være noen storforbruker av solkrem.

Pettersen sier han har lært – nå bruker han caps og solkrem faktor 50 pluss.

– Nesetippen er det mest solutsatte punktet på kroppen. Det å få hudkreft der er ganske vanlig, sier lege Joakim Lagerlöf til Pingvinavisa.

Årlig opererer og rekonstruerer plastikk-kirurgene ved UNN rundt 100 neser.

– Alle blir sjokkert over å se hvor mye vi faktisk kutter vekk. Men vi nå ta så mye at vi er helt sikre på at vi fjerner alle de onde cellene, sier Lagerløf.

FRISK: Kirurgene Joakimn Lagerlöf (t.v.) og Lavra Balto studerer den nye nesen til Egil Pettersen. Foto: Rune Stolz Bertinussen, Krysspress

Takknemlig

Pettersen er opptatt av å gi honnør til legene som behandlet ham.

– Vi har en spesialisthelsetjeneste som utelukkende får penger til operasjoner og etterpå må skyve pasientene over på fastlegene. Det nektet disse to å gjøre.

Pettersen sier at den nære kontakten og tette oppfølgningen fra legene og klinikkens åpne dører etter operasjonene ga ham trygghet.

– Jeg var aldri redd. Jeg har vært plaget av noe som ikke har vært farlig, bare tatt tid å reparere. Sammenlignet med det jeg har møtt av skjebner opp gjennom årene, er det en bagatell.