Onsdag denne uken markeres den internasjonale kvinnedagen i Tromsø. Torill Nustad i 8.-marskomiteen forteller at hovedparolene i år dreier seg om kvinners utfordringer i Iran, i Afghanistan og i Ukraina. En av parolene maner til vern av kvinner og barn på flukt.

– Vi er i en situasjon i dag der angrep på kvinners rettigheter har blitt godt dokumentert. Det står rett og slett begredelig til, og vi har en lang vei foran oss, sier Nustad.

Hun viser til de iranske kvinne som kjemper med livet som innsats for grunnleggende rettigheter, til Afghanistan hvor Taliban har strammet grepet og til krigen i Ukraina, hvor FN i fjor dokumentert over 80 tilfeller av krigsrelatert seksuell vold mot kvinner, menn, barn og eldre.

– Helt grusomt

Men det er ikke bare utenfor Norges grenser at situasjonen er dyster.

Norsk kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) la i slutten av februar fram en rapport etter å ha gjennomført en nasjonal undersøkelse der 5.000 nordmenn ble spurt direkte om de har vært utsatt for vold, voldtekt og overgrep.

Resultatene er nedslående. Én av fem kvinner svarer at de har blitt voldtatt, og undersøkelsen viser at halvparten var under 18 år da overgrepet skjedde.

– Vi skal vise støtte og solidaritet med kvinner i Iran, i Ukraina og andre steder der krig og krise rammer, men så er det jo dokumentert nå at det ikke står så jækla godt til her i landet heller. Det som kommer fram i rapporten er helt grusomt, og det viser at kampen på langt nær er over, sier Nustad.

Hun er derfor takknemlig for at 8.-marskomiteen i Tromsø har fått med seg gode støttespillere, som vil vise støtte og bidra til å belyse situasjonen kvinner står i.

– Vi er glade og stolte for at det er så mange ulike organisasjoner, institusjoner og virksomheter som støtter opp og vil være med på laget. Nytt av i år, er at en god del kulturinstitusjoner er med, blant annet Nordnorsk Kunstmuseum, Perspektivet Museum og Viseklubben Spelt, sier hun.

– Verdt å få med seg

På programmet for kvinnedagen står blant annet kunstutstillingen «28 %» på kunstmuseet.

– Den viser hvor stor andel av verkene fra en gitt periode som er laget av kvinner, forteller Nustad.

Det er også lagt opp til gratis omvisning på Perspektivet Museum, der de har laget en egen utstilling for kvinnedagen.

– Den store begivenheten blir, som tidligere år, toget. Vi starter på Stortorget klokken 17.00 og går gjennom byen, så avslutter vi på Storgata Camping med et eget opplegg der, sier Nustad.

På spørsmål om Nustad kan trekke fram et arrangement som er verdt å få med seg, svarer hun at det er vanskelig.

– Men klokken 21.00 har Tromsø Filmklubb lagt opp til filmvisning på Verdensteateret. Der skal de vise filmen «Kvinner uten menn», som er basert på en iransk roman med samme navn. Den er det verdt å få med seg, altså, sier hun likevel.

Her er programmet:

  • Kunstutstilling «28 %». Arrangør: Nordnorsk Kunstmuseum. Tid og sted: Nordnorsk Kunstmuseum, kl. 10.00–17.00.

  • Gratis omvisning på Perspektivet Museum. Arrangør: Perspektivet Museum. Tid og sted: Perspektivet Museum, visning kl. 12.30, 13.15 og 15.00.

  • Markering av 8. mars ved UiT i Tromsø. Arrangør: Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved UiT. Tid og sted: Aud 2, Teorifagbygget, hus 1 kl. 14.15.

  • Tog gjennom sentrum. Arrangør: 8.-marskomiteen. Tid og sted: Stortorget, kl. 17.00.

  • Hyllest til komponistene Amy Beach, Clara Schumann og Josephine Lang. Arrangør: Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved UiT. Tid og sted: Rotunden, Norges arktiske universitetsmuseum kl. 18.30.

  • Kvinnemesse i domkirka: Arrangør: Tromsø domkirke. Tid og sted: Tromsø domkirke kl. 20.00.

  • Spar mæ på 8. mars. Arrangør: Rødbanken. Tid og sted: Rødbanken, Storgata 65 kl. 20.00.

  • Filmvisning av «Kvinner uten menn». Arrangør: Tromsø Filmklubb. Tid og sted: Verdensteatret – Cinemateket i Tromsø kl. 21.00.